Nudíte se a chcete zrychlit čas? Probuďte v sobě nějakou emoci, radí Kateřina Cajthamlová

2. prosinec 2022

Co si představit pod slovem čas? Jak dosáhnout mínusového zpoždění? A jak urychlit hodinu zeměpisu? Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Do Klubu Rádia Junior zavítala odborná poradkyně pro zdravý životní styl Kateřina Cajthamlová. S moderátorem Romanem Víškem si povídali o čase, jeho relativitě a nástrahách s časem spojenými.  

Co je to čas?

Čas je věc, která každému z nás utíká různě rychle. Je to abstraktní pojem, pod kterým si dokážeme představit mnohé.

„Já si pod pojmem čas představím čtvrtý rozměr. Dva rozměry jsou šířka a délka, třetí rozměr je prostor a čtvrtý rozměr je čas,” vysvětluje Kateřina. 

Osobní zpoždění 

Každý z nás má své vlastní „zpoždění“. Někdo chodí všude dřív a má  mínusové zpoždění. To, že máte špatný časový odhad, poznáte podle toho, že se těsně před odchodem z bytu rozhodnete třeba pověsit prádlo. Pak samozřejmě nestíháte a dostáváte se do časového skluzu. 

Podle Kateřiny Cajthamlové je dobré plánovat vše s časovou rezervou. „Stejně jako ve stavebnictví je třeba mít o 10% více materiálu, u časového faktoru je třeba mít taky o 10% víc. Všichni budeme víc v klidu,” objasňuje.

Jak zrychlit čas 

Čas strávený ve škole určitě utíká pomaleji než čas strávený s kamarády. Záleží totiž na tom, jak nás daná činnost baví. „Čím víc máme zábavy, čím víc se na něco soustředíme, tím víc nám přijde, že nám čas utíká pod rukama,” potvrzuje poradkyně. 

Náladu si tvoříme každý sám, takže jestli vám bude někdy pomalu utíkat třeba hodina zeměpisu, zkuste v sobě probudit zvídavost a soustředěnost. Uvidíte, že za nedlouho uslyšíte školní zvonění.

A jestli vám zbyl ještě nějaký ten čas, pusťte si Klub Rádia Junior :-)

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Roman Víšek , bva
Spustit audio