Nový školní rok začal. V jižních Čechách usedlo do lavic šest a půl tisíce prvňáčků

2. září 2019 17:28

Některé děti se tak těšily, že nemohly dospat, jiné šly do školy se slzami na krajíčku. Šest a půl tisíce dětí v jižních Čechách usedlo v pondělí do lavic úplně poprvé. Byli mezi nimi i prvňáčci ze Základní školy Bernarda Bolzana v Táboře.

K velmi milé a srdečné atmosféře prvního školního dne přispěli svým zpěvem a recitací i sami prvňáčci, které přivítala jejich třídní učitelka Pavla Šedivá.

První dny si děti budou na nové prostředí zvykat. Učitelka je postupně seznámí se školou, s jejím režimem a organizací. „Budeme chodit po škole, budeme si hrát na průzkumníky a také se samozřejmě učit pravidla správného chování. Když se to podaří, tak je klima ve škole fajn a ta práce taky,“ popsala.

Do první třídy základní školy Bernarda Bolzana nastoupilo 26 dětí. Je mezi nimi i Kryštof, kterého na slavnostní zahájení školní výuky doprovodila jeho maminka Eva Hubičková. „Kryštof se těšil, vstal o hodinu dřív, vzali jsme mladší sourozence do školky a běželi sem. Syn se těší a já jsem malinko nervózní, ale myslím, že to klapne,“ komentovala.

Čtěte také

Do třídy se za prvňáčky přišel podívat i ředitel školy Zdeněk Trska. „Tyhle chvíle prožívá každý učitel, který to myslí opravdu vážně, velmi emotivně. Včetně mě, vždycky je to pro mě něco nového a právě proto tu práci všichni děláme,“ řekl.

Pondělek se v první třídě nesl ve znamení slavnostního začátku školní docházky. Přispěl k němu i učitel Benjamin Lovett z USA, který s sebou přinesl kytaru.

A právě hodina angličtiny s rodilým mluvčím Benem Lovettem otevře v úterý výuku prvňáků na základní škole v Táboře, která se řídí výrokem matematika, filozofa, estetika a kněze Bernarda Bolzana: „Být šťasten sám a jiné blažiti, to je hlavní úděl člověka.“

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související