Novou venkovní učebnu můžou od pátku využívat školáci ve Veselí nad Lužnicí

Dárek v hodnotě jeden milion sedm set tisíc korun dostali na konci školního roku žáci Základní školy v ulici Československé armády ve Veselí nad Lužnicí na Táborsku. Jedná se o novou venkovní učebnu ve školní zahradě. 

Hodinu přírodopisu tam v pátek dopoledne měli i žáci páté třídy, kteří probírali téma života čápů.

Poslechněte si reportáž Jana Kopřivy, kde učitelka Alena Zejdová dává společně s žáky dohromady seznam míst ve městě a jeho okolí, kde lze čápy potkat. Venkovní učebna má podobu hodně velké pergoly postavené ze dřeva a kamene. Z masivu jsou i lavice a stoly, na kterých žáci pracují s moderní výpočetní technikou.

A venkovní učebnu oceňuje i učitelka Alena Zejdová:

„Protože ten prostor a příroda k výuce přírodovědných předmětů patří a děti by si to měly užít nejenom sezením a psaním, ale těmi pocity a tím, že si to zažijí. Zážitková výuka je prostě neskutečná.“

Žáci tady mají k dispozici nejen třicet tabletů připojených k rychlé wi-fi síti. Při výuce můžou používat i plátno s projektorem, který díky vysoké svítivosti funguje i za denního světla. Venkovní učebna podle ředitelky Ilony Vránkové slouží nejen pro školní výuku:

„Odpoledne využívají venkovní učebnu žáci školní družiny v zájmovém vzdělávání a samozřejmě, že celá lokalita CHKO Třeboňsko a to všechno, co nás obklopuje, nabízí, aby se naše děti učily v přírodě, pozorovaly přírodu a všechny aktivity, které patří právě do ranku přírodovědného vzdělávání, se tady můžou plnit. Takže jsme za to moc rádi i ve spolupráci se všemi aktéry, kteří nám pomohli učebnu vybudovat.“

Stavba a vybavení učebny stála jeden milion sedm set tisíc korun. Podle starosty za Sdružení Sport pro město Víta Rady se jedná o dobře investované peníze.

Venkovní učebny fungují nebo vznikají i jinde. Před covidem je mělo jen pár škol. Od covidu je ale učení na vzduchu na vzestupu.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio