Novou kolekci šumavských obrazů vystavuje Renata Štolbová na kolonádě

9. červenec 2015

Jihočeská malířka Renata Štolbová žije na Dobré Vodě u Českých Budějovic a chalupu má v Holubově. Přesto ji autorka pořadu Dámská jízda Mirka Nezvalová náhodou potkala na kolonádě ve Františkových Lázních. Výtvarnice tu totiž bude po celou letní sezonu vystavovat svá díla.

„Už loni jsem měla obrazy v galerii Brömse, a protože to bylo velmi úspěšné, majitelka mi nabídla, jestli bych nechtěla letos vystavovat po celou sezonu v úplně nové galerii. Ta je na krásném místě na kolonádě, ještě dýchá novotou, takže kdo by na takovou nabídku nekývl,“ řekla Renata Štolbová.

Společně s majitelkou galerie dokonce přizvala svého exmanžela Tomáše Štolbu, aby zpestřil přehlídku obrazů dřevěnými plastikami.

Výstava má název Anděl u mého stolu a je pojmenována podle největšího obrazu. Renata Štolbová jej původně malovala pro výstavu v románském kostele ve Švýcarsku. Ve Františkových Lázních jsou ještě další díla z této série, ale také novinky.

„Nechtěla jsem vystavovat jenom loňskou švýcarskou kolekci, tak jsem byla pilná a na své chalupě v novém ateliéru v podkroví namalovala novou šumavskou sérii obrazů. Jsou to hlavně krajiny mého dětství,“ dodala.

V ateliéru v Holubově nyní Renata Štolbová tráví hodně času. Říká, že jí tam život připadá velmi pestrý a navíc ji to čím dál víc táhne do lesa, takže svůj čas dělí mezi ateliér a les.

Expozici ve Františkových Lázních doplňuje Tomáš Štolba svými loutkami. Ty se k obrazům jeho exmanželky hodí. „Ze začátku jsem si bral inspiraci od Renaty, takže je to na mé práci znát. Nyní vytvářím hlavně biblické a venkovské motivy s určitou dávkou humoru,“ popsal Tomáš Štolba.

Tomáš Štolba doplnil výstavu svými figurkami

Majitelka galerie Lenka Kremová se spojení bývalých partnerů nebála. „Věděla jsem, že spolu stále dobře vycházejí, a myslím, že tato výstava bude přesně tím pravým pro všechny lázeňské hosty. Je velice líbivá, barevná a hodně jim řekne,“ komentovala.

Návštěvu galerie na kolonádě zaznamenala Mirka Nezvalová v pořadu Dámská jízda, který si můžete poslechnout v odkazu výše. Dále se můžete těšit na příběh o kole, které změnilo život, nebo listování lunárním kalendářem.

Čtěte také

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.