Novinky pro zahrádkáře – taškové květináče i světelný rám

2. říjen 2015

Každý rok se objevují nové věci, které posunují život zahrádkářů o stupínek výše. Tak například taškové květináče, které se pomalu začínají dostávat do Čech. Jedná se o látkové květináče, které mají nejednu výhodu - jsou lehké, snadno se vyperou a hlavně k jejich uskladnění potřebujete minimum místa.

Taškové květináče se hodí na venkovní pěstování nebo na terasy. Materiál na jejich výrobu se získává recyklací plastových lahví. „Látkové květináče nasáknou vodou a pomáhají rostlinám hospodařit. Dalším plusem je jejich různorodý tvar. Existují různé kapsy, které se dají pověsit na balkón nebo na plot, a pomocí těchto kapes můžete pěstovat rostliny ve vertikálním směru,“ Pavel Chlouba.

Jednou z novinek, která zatím není na našem trhu, ale jistě na něj brzy pronikne, je světelný rám – umělé osvětlení pro pěstování rostlin v interiéru. „Jedná se o soustavu led žárovek, které svítí přesně tím spektrem, které je pro rostliny přijatelné. Dají se tak pěstovat rostliny i v místech, kde není denní světlo“, říká Pavel Chlouba.

Existuje několik typů světelných rámů, například tenký, na jehož horní části jsou umístěna led světýlka. Je to věc nejen praktická, ale i designová. V jarním období pod ním můžeme pěstovat sadbu, během celého roku pak listové saláty nebo bylinky.

Více o novinkách na trhu se zahradnickými doplňky a pomůckami se dozvíte v pořadu Zelené světy, který si můžete poslechnout v odkazu výše. Součástí je také pozvání do botanické zahrady v Utrechtu a fejeton o motýlech.

Čtěte také

Spustit audio