Noví fotbaloví mistři světa přivezou vítězný pohár fanouškům na Champs Elysées

Po sobotním státním svátku k výročí dobytí Bastilly zažili Francouzi v neděli ještě jeden, tentokrát fotbalový. Francie porazila ve finále mistrovství světa Chorvatsko 4:2 a devadesát tisíc lidí, kteří sledovali strhující zápas na Champs Elysées, začalo s bujarými oslavami. Pařížská radnice pro ně nechala na slavném bulváru vybudovat speciální fanzónu.

Atmosféra fotbalového MS vás totálně pohltí, říká František Straka

Logo MS ve fotbale 2018, které se koná v Rusku

Celý svět míří do Ruska, kde začne zítra mistrovství světa ve fotbale – největší fotbalová akce tohoto roku. V dějišti už jsou pochopitelně všechny týmy, ty nejúspěšnější stráví v Rusku více než měsíc.

Paní Lynne z bezpečnostní agentury si stěžuje, že to staveniště ji ještě scházelo ke štěstí. Stačí prý ty dlouhé fronty na Eiffelovku v sousedství. Pak mi ale prozrazuje, že se na všechny fotbalové zápasy dívala a v den finále to samozřejmě nebude jinak.

Událost desetiletí

Na Martových polích jako by vyrostl fotbalový stadion – ještě větší než ten, na kterém se hrálo v Moskvě. Eiffelovka bude uzavřena a turisté zřejmě využijí možnost a připojí se k francouzským fanouškům.

Adil má už deset let stánek se suvenýry na rohu Avenue Suffren a Rue Branly. Nejvíce se podle něj prodávají dresy francouzských hráčů Mbapého a Griezmanna. Toho prý asi úplně nejvíce.

Adil viděl všechny zápasy francouzského týmu a před finálovým utkáním řešil dilema, jestli se půjde dívat na zápas za roh do fanzony, anebo bude mít otevřeno a bude sledovat utkání na internetu.

Vánoce v červenci

Trochu ve stínu finále se v neděli jela také další etapa Tour de France, kterou sledují stovky tisíc diváků kolem tratě a miliony u televizních obrazovek.

O vítězství v Tour de France rozhodují kondice, vytrvalost a informace

Jezdci před startem sedmé etapy Tour de France v Fougére do Chartre.

Jezdci Tour de France dnes pokračují v závodu osmou etapou. Mají před sebou zhruba 180 kilometrů jízdy. Páteční úsek byl ještě delší, dokonce nejdelší v celé letošní Tour. Jenom cyklistické umění a vytrvalost ovšem jezdcům k úspěchu nestačí.

Mia prodává suvenýry po dobu celého závodu, ale přestože šampionát sledovala prakticky každý den, tušila, že nedělní dojezd etapy si nechá ujít. Ve stejnou dobu totiž začínalo fotbalové finálové utkání.

A tak přestože Tour každoročně fascinuje tolik lidí a tady ve Francii nese dokonce označení Vánoce v červenci, přece jen musela ustoupit fotbalu. A francouzský tým své fanoušky nezklamal.

Po strhujícím zápase zdvihl po dvaceti letech nad hlavu titul mistra světa a v pondělí se v otevřeném autobuse triumfálně projede po Champs Elysées.

autoři: Jan Šmíd , and
Spustit audio