Nové vyšetření stavu buněčné imunity začala lidem nabízet písecká nemocnice

22. listopad 2021

Zájemci díky němu zjistí, jak moc je jejich tělo odolné vůči nemoci covid-19. Dobře tak doplní například klasické vyšetření protilátek.

Co se děje s krví těch, kteří se chtějí nechat otestovat, vysvětluje v úvodu reportáže laborantka písecké nemocnice Irena Hanušová a popisuje celý postup.

„Cílem celé imunity je, ať už se jedná o koronavirus nebo jiný infekční agens, ho vůbec do toho těla nepustit,“ popisuje primářka oddělení klinické mikrobiologie Věra Kůrková a dodává: „Od toho, aby se nepustila žádná infekce do těla, máme všichni jak na sliznicích nebo těsně pod kůží takzvané přirozené zabíječe, nebo určité druhy bílých krvinek, které to vlastně hlídají.“

Přirození zabíječi i konkrétní druh bílých krvinek mají na starosti v těle první ochranu a zajišťují i to, aby dostaly impuls buňky, které následně vyrábějí protilátky.

„Jakmile člověk nemá dostatek přirozených zabíječů, dostatek určitého typu lymfocytů, tak si ani nemůže vytvořit ty protilátky,“ dodává mimo jiné primářka.

Podle Věry Kůrkové je třeba si uvědomit, že co se týče buněčné imunity, každý má jiné vybavení. I to je jeden z důvodů, proč se rozhodli vyšetření zavést.

Vyšetření stojí v písecké nemocnici kolem dvou tisíc korun a nehradí ho zdravotní pojišťovna. I přesto jsou lidé, kteří o něj mají zájem. Často ho také kombinují s klasickým vyšetřením protilátek.

Poté, co si lidé nechají otestovat stav své buněčné imunity, měli by podle primářky Věry Kůrkové hodnoty konzultovat s imunologem.

Spustit audio