Nové spolužáky má v Táboře osmiletý Mark, který s matkou uprchl před válkou z ukrajinského Kyjeva

10. březen 2022 17:19

Válka na Ukrajině změnila život také tisícům dětí. Patří mezi ně sedmiletá Káťa s o rok starším Markem, kteří před ruskou invazí uprchli z Kyjeva do Čech. Jejich rodiny našly zázemí v Táboře. Děti tam už začaly chodit do nové školy.

Ředitel Základní školy Bernarda Bolzana Zdeněk Trska představil třeťákům nového spolužáka, který ještě před dvěma týdny chodil do školy v Kyjevě. Marka do školy přivedla jeho matka Naděžda Simonkova. „Děti jdou do nového prostředí, tak z toho samozřejmě měly trochu obavy, ale jinak jsou moc rády za krásné přivítání. Věřím, že se jim tady bude líbit, mám z toho dobrý pocit,“ řekla.

Novou Markovou třídní učitelkou je Pavla Šedivá. „Moc jsme na to s dětmi těšily. Jsem ráda, že Mark přišel s úsměvem. První den pojmeme jako takový rozkoukávací, budeme pracovat v menších skupinách,“ popsala.

Čtěte také

„Věřím, že děti s ním budou dobře komunikovat, případně se naučí nějaká slovíčka, postupně se budeme sbližovat víc a víc. Myslím, že nás to obohatí, zároveň jsem moc ráda, že se můžeme také zapojit a pomoci v této situaci,“ dodala.

Pomoci Markovi chtějí i samy děti. „Každý se přihlásil na nějakou věc. Já jsem třeba řekla, že mu můžu koupit penál. Bude to z mých peněz, protože mu chci pomoct,“ prozradila jedna z třeťaček.

Markova rodina se do Tábora dostala díky kontaktu s turistkou Monikou Pasákovou. „Při návštěvě Kyjeva v loňském roce jsme na doporučení průvodkyně z Černobylu navštívili jeden úžasný bar. Tam jsme se poznali s Naďou a jejím manželem, předali jsme si kontakt, že až přijedou do Čech, půjdeme na pivo. No, a dopadlo to takhle,“ vysvětlila.

Zatímco Naděžda začíná nový život v Čechách, její manžel zůstal na Ukrajině, aby bránil svou zemi.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související