Nové obchody a byty by měly po rekonstrukci být v Domě služeb v Nové Včelnici

20. leden 2020 07:56

Dům služeb na sídlišti Na Hliněnce v Nové Včelnici na Jindřichohradecku pomalu chátrá a podnikatelé ho postupně opouštějí. Radnice proto chystá velkou investici za zhruba 50 milionů korun. Během ní by se budova měla proměnit v centrum obchodu ve městě.

„Tady jsou prázdné prostory, dole je to nevyužité a nahoře asi taky,“ hodnotí současný stav Domu služeb dvě starší ženy.

Podle místostarosty Tomáše Hrubce budova ze 70. let minulého století nevyhovuje dnešním potřebám. „Jsou tam velké chodby, velké nevyužité prostory,“ doplňuje.

Zákazníky, kteří vyjdou po schodech do prvního patra, uvítá rozhlehlá chodba. Na pravé straně za prosklenými dveřmi bývala drogerie, ale teď to připomíná už jenom nápis nade dveřmi. Vzadu jsou kanceláře pečovatelské služby Ledax a také kadeřnictví.

To provozuje Lenka Nováková. „Chtělo by to změnit. Je to starý barák, bylo by potřeba udělat všechno nové, třeba okna, kterými sem táhne,“ potvrzuje.

Čtěte také

Od rekonstrukce si radnice slibuje, že budova bude pro podnikatele atraktivnější. „Stane se to takovým malým nákupním centrem. Počítáme, že v přízemí bude asi pět obchodů, lékárna a pošta. První poschodí bude využito pro byty,“ popisuje Tomáš Hrubec.

Plán se líbí i paní Květě, která chodí do pekárny a prodejny zeleniny. Investice do rekonstrukce Domu služeb by se podle ní určitě vyplatila. „Myslím, že i byty by tu byly potřeba,“ dodává.

Městu se podařilo získat stavební povolení, samotné práce ale nezačnou dřív než za dva roky. „Teď nás čeká to nejdůležitější – sehnat peníze, protože podle kalkulace se náklady pohybují kolem 52 milionů,“ vysvětluje místostarosta.

Spustit audio

Související