Nové jízdní řády v Kutné hoře výrazně zlepší dopravní obslužnost

14. říjen 2019 13:20

Městská hromadná doprava v Kutné Hoře má od 14. října nové jízdní řády. Podle radnice jde o největší změny za posledních třicet let. Více spojů bude jezdit přes centrum a dochází i k rozšíření městských linek do okrajových částí.

"Bude velice příjemné, jestliže si sednu tady u nás na autobus a skončím přímo na náměstí,“ říká Jaroslava Vajglová, která bydlí na kutnohorském předměstí Dolní Žižkov. I to obslouží nová linka, která čtvrť spojí s centrem a hlavním vlakovým nádražím. Nově budou vybrané spoje jezdit i přes městskou část Karlov. Jednou z nejdůležitějších věcí je jiné značení městských autobusů. Linky jedna až sedm zanikly, aby si je cestující nespletli s těmi novými.

Další změnou je navýšení spojů, které obslouží centrum Kutné Hory. Tam zajížděla jenom jedna linka, nově jsou tři. Úprava jízdních řádů spočívá i v tom, že autobusy svezou cestující mezi hlavním nádražím a centrem i o víkendu. Tyto spoje můžou využívat třeba turisté, kteří jezdí za kutnohorskými památkami vlakem. Na nových trasách zatím budou řidiči autobusů využívat stávající zastávky pro linkové spoje. Třeba na Karlově ale počítá radnice v budoucnu s novou zastávkou Plavecký bazén, kde se v poslední době zvýšil pohyb lidí.

Upravené jízdní řády budou zatím zkušební. K případným změnám může dojít už v prosinci především na základě připomínek cestujících. Kutná Hora v současné době platí autobusovému dopravci za zajištění městských linek přes osm milionů korun. Radnice odhaduje, že kvůli navýšení počtu linek a spojů se částka od příštího roku zvedne zhruba o dva miliony

autoři: Michal Trnka , JMys
Spustit audio