Nové jihočeské moře vyhnalo obyvatele z domovů předčasně. Lipno se kvůli oblevě naplnilo vodou dřív

17. únor 2023 08:34

65 let od předčasného napuštění jihočeské přehrady Lipno uplynulo 17. února. Vodohospodáři sice chtěli umělé jezero napouštět až od 1. března 1958, příroda ale rozhodla za ně. Prudká obleva jim udělala čáru přes rozpočet a Lipno se začalo rychle plnit o dva týdny dříve.

O stavbě přehrady na horním toku Vltavy se uvažovalo už na konci 19. století. Tehdy ale zůstalo jen u plánů, mimo jiné i proto, že majitelé pozemků odmítali poskytnout svoji půdu.

Plány na stavbu vodního díla znovu ožily po druhé světové válce, rozhodnutí padlo v roce 1946. Projekt stavby schválily komunistické úřady v roce 1952. Jeho autor, společnost Hydroprojekt Praha, navrhl postavit dvojici na sebe bezprostředně navazujících nádrží – vodní díla Lipno I a Lipno II.

Výstavbě přehrady paradoxně napomohl i poválečný odsun původního německého obyvatelstva, nebylo totiž třeba řešit majetkoprávní vztahy k pozemkům.

Na 17. únor 1958, tedy den, kdy prudká obleva začala neplánovaně plnit Lipno, zavzpomínal před časem pro Českou televizi frymburský pamětník Emil Krol. Obyvatele domů v budoucí zátopové oblasti velká voda překvapila. „Věděli jsme sice, že se budeme muset odstěhovat, ale nikdo nevěděl pořádně, co bude. V únoru přišla obleva, v noci nás tatínek vzbudil, že musíme někam na kopec, že máme vodu po postele. Zapřáhl žebřiňák, maminka naložila to nejnutnější a odjeli jsme,“ vyprávěl.

Čtěte také

Už tehdy ale Lipno splnilo jeden z úkolů, pro které bylo vybudováno – přehrada zadržela jarní tání a zachránila Český Krumlov před ohromnou povodní.

O rok později popsal Lipno ve své reportáži redaktor Československého rozhlasu Vladimír Vácha: „Stovky turistů přijíždějí dnes, kdy píšeme rok 1959, na Lipenskou přehradu. Stavební práce jsou už dávno skončeny, hráz v šířce 282 metrů přepažila údolí do výše 26 metrů. Za ní se rozlilo nové jihočeské moře, které už zatopilo téměř čtyři a půl tisíce hektarů půdy. Od května brázdí jeho hladinu dvě velké motorové lodě.“

Tehdy to byly jen nesmělé turistické začátky, dnes je to právě turistický průmysl, který celou lipenskou oblast živí. S rozlohou 4870 hektarů Lipno dosud zůstává největší vodní plochou v Česku.

autor: Ivan Mls
Spustit audio

Související