Nová Základní škola Povážská ve Strakonicích přivítala na tři stovky žáků

3. září 2012

Ve Strakonicích v pondělí slavnostně otevřeli novou Základní školu Povážská. Vznikla na místě dvou starých pavilonů, první stupeň už fungoval loni, nyní šli do nového starší žáci.

Jednu z největších investic poslední doby financovalo město ze svého rozpočtu, dosud bylo vyplaceno 314,5 milionu korun. Na dokončovací práce, komunikace a chodníky město získalo dotaci zhruba 14 milionů korun z Regionálního operačního programu.

Moderní škola má zajímavé atrium se sedačkami a zelení, které mohou využívat žáci o přestávkách, ale také ke kulturním a společenským akcím. Na střeše budovy je multifunkční sportoviště a uvnitř nechybí hudební sál, kde se mohou konat i akce pro veřejnost.

Ředitelka Jaroslava Cháberová je ráda, že pod jednou střechou je konečně i školní jídelna. Jak připomíná, realizace projektu byla komplikovaná a tak děti měly dočasný azyl v jiných strakonických školách: „Děti dojížděly na Lidickou, pak jsme byli dva roky na druhém stupni na Velkém náměstí, přecházeli jsme z místa na místo.“

Celou realizace stavby zdržel především soudní spor. „Až v roce 2008 bylo právoplatné stavební povolení a od té doby se vše rozjelo. V lednu 2010 byl položen základní kámen,“ vzpomíná ředitelka.

Do nové školy Povážská ve Strakonicích chodí zhruba 300 žáků, i když kapacita je 540. Slavnostního zahájení školního roku se v nové strakonické škole zúčastnil i ministr školství Petr Fiala.

Spustit audio