Nová pobočka České pošty i policejní služebna, to vše bude po rekonstrukci obsahovat budova vlakového nádraží v Českých Budějovicích

12. srpen 2022 17:00

Rozsáhlé opravy započaté před dvěma lety se teď posouvají do další fáze, oprava památkově chráněné budovy se ale také prodraží o více než 20 procent oproti původní ceně.  

Jižní trakt objektu chce Správa železnic pro cestující otevřít nejpozději začátkem roku 2023. Zbytek by pak měl být hotový zhruba za dalších 12 měsíců.

„Zrestaurování fresky proběhlo samozřejmě za přísné kontroly a dozoru Národního památkového ústavu, za jejich trvalé kontroly při rekonstrukci a na základě jejich požadavků,“ vysvětluje v úvodu reportáže správce stavby Dalibor Návara a ukazuje historickou fresku v příjezdové hale českobudějovického nádraží. Opravu malby teď čerstvě dokončili restaurátoři.

Při rekonstrukci objektu stavbaři narazili na několik problémů z historie. Třeba v prostoru jižní věže to byly pozůstatky po bombardování za druhé světové války.

„Část jižní věže byla zdemolována, postavila se znovu, ale bohužel už ne tak kvalitně, jako když to stavěli původní stavitelé při výstavbě budovy. Takže tady nás překvapila nekvalita malty a cihel, kde jsme museli některé části vnitřního zdiva zbourat a postavit znovu,“ dodává Dalibor Návara.

K tomu se na některých místech přidaly i stropy v havarijním stavu a další jednotlivosti. To vše způsobilo, že rekonstrukce nádražní budovy se oproti původním předpokladům zpozdí zhruba o osm měsíců a také prodraží minimálně o dvacet procent. Pokračuje generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda:

„To nejhorší, si troufnu říct, že máme za sebou i z toho pohledu, že teď už i víme, co všechno zde může ještě v některých částech nastat. V současné době jsme skutečně zhruba na sto milionech navýšení té ceny zhruba na tři čtvrtě miliardy.“

Případné další navýšení ceny se podle něj ukáže až poté, co se práce přesunou z příjezdové haly do odjezdové.

Jaká bude nová podoba nádraží si prohlédněte ve fotogalerii Ateliéru A 8000:

Kromě moderního interiéru a nové fasády bude součástí opravené budovy policejní služebna a také pobočka České pošty. Ta se přesune ze stávajícího objektu jen pár desítek metrů od nádraží, který Správa železnic odkoupí a na jeho místě postaví nové parkoviště.

„Samozřejmě ta kapacita velká nebude, nicméně chceme to cílit na možnost zaparkování pro invalidy, možnost pro cyklisty, otevírá se i téma co bude vyžadovat Policie České republiky,“ naznačuje mimo jiné Jiří Svoboda.

Zhruba v polovině příštího roku by se do nádražní budovy mělo přesunout také řízení drážního provozu, které má teď provizorní sídlo v buňkách přímo na nástupišti. Celý objekt bude po rekonstrukci plně bezbariérový.

Celou reportáž Matěje Vodičky si poslechněte online.

Spustit audio