Nová pila a zařízení na čištění vody pomůžou rybářům Krajského školního hospodářství

29. leden 2020 16:15

Nové zařízení umožní rybářům jihočeského Krajského školního hospodářství na sádkách šetřit s vodou. Další velkou investicí bude nová pila. Ta lépe zhodnotí kůrovcové dřevo, o které není v současnosti zájem a prodává se pod výrobními náklady.

„Tady z těch potrubí, která jsou nad jednotlivými nádržemi sádek, nám neustále protéká voda z rybníka Velký Potočný. Samozřejmě té vody je potřeba poměrně hodně,“ ukazuje ředitel Krajského školního hospodářství Petr Stehlík.

Protože v posledních letech je vody stále méně, i rybáři s ní budou muset víc šetřit. Proto na příští rok chystají jedno vylepšení, které by jim pomohlo s úsporou vody.

Čtěte také

„Půjde v podstatě o filtrační jednotku, která bude mobilní a bude recirkulovat vodu na sádkách. Jinými slovy, voda na sádky přiteče, projde tou jednotkou a vrátí se zpátky do nádrže, neodteče. Je to v podstatě berlička v dobách sucha,“ popisuje Petr Stehlík.

Krajské školní hospodářství dokončí v roce 2020 i novou pilu v lesním středisku Hůrky u Písku. „K výstavbě pily nás přinutila současná situace na trhu s kůrovcovým dřívím. Nová pila umožní kvalitnější pořez, zpracujeme větší množství dřevní hmoty, budeme schopni nabídnout i více druhů. Kromě toho využijeme vedlejší produkty, piliny a dřevní štěpku, kterou vytápíme budovy, ale budeme schopni ji i prodávat,“ uvádí Petr Stehlík.

Letošní investice za téměř 100 milionů korun pokryjí Krajskému školnímu hospodářství vlastní zdroje, evropské dotace a také příspěvky Jihočeského kraje.

Spustit audio

Související