Nová mobilní aplikace rozpozná podle fotografií kostely z česko-bavorského příhraničí

27. březen 2023 11:48

Nová aplikace pro mobilní telefony dokáže podle neznámé fotografie určit některé kostely v česko-bavorské příhraniční oblasti. Vyvinul ji tým vědců Jihočeské univerzity a Technické vysoké školy v německém Deggendorfu. Aplikace zpřístupní v mobilu snímky a informace o vybraných středověkých památkách, obsahuje i navigaci, která zájemce ke kostelům dovede.

„Ten systém má svoji databázi, na základě které páruje a dokáže objekty ztotožnit,“ popisuje princip metody vedoucí projektu Jan Fesl z Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.

„My jsme vytipovali několik konkrétních typů objektů, které se nacházejí v kostelech, to znamená například křtitelnice, oltář, konkrétní socha nebo freska. Systém vyhledá na fotografii detaily a potom analyzuje každý detail zvlášť a porovnává,“ upřesňuje.

Vědci během půldruhého roku zpracovali texty a fotografie ke stovce venkovských kostelů v hraniční oblasti Jihočeského a Plzeňského kraje a také k pětadvaceti kostelům v Bavorsku. Ty jsou nyní přístupné nejen přes novou aplikaci, ale i Wikipedii.

Čtěte také

Popisy dávají stavby do historických i duchovních souvislostí. „Dosud byly tyto kostely často studovány jako jednotlivosti. Pro nás je velmi důležité, že je můžeme vidět ze širšího pohledu, komplexně. Popisky kostelů obsahují kromě lokace architektonické informace, stavební vývoj, informace o pohřbených i některé zajímavosti o legendách a poutích,“ doplňuje členka týmu Kateřina Horníčková.

Identifikace kostela není ani s velkým množstvím těchto informací jednoduchá. Záleží hlavně na kvalitě fotografie. „Pokud je fotografie kvalitní, úspěšnost je samozřejmě vyšší. Celkově je ale ta úloha velice obtížná. Ani pro člověka to není snadné, když má z množství fotografií, které nejsou vizuálně stejné, poznat, jestli se jedná o stejný objekt,“ připomíná Jan Fesl.

Vědci by chtěli ve spolupráci s českobudějovickým biskupstvím využít v budoucnu tuto metodu při vyhledávání ukradených památek.

Spustit audio

Související