Nová měřící stanice na Pstruhovci pomůže urychlit varování o hrozící povodni

21. září 2011

Nově zprovozněná automatická měřící stanice na potoce Pstruhovec u Starého města pod Landštejnem na Jindřichohradecku bude před hrozící povodní varovat obce v Dolním Rakousku.

Stanice bude monitorovat průtok vody v potoce, údaje budou následně předány do brněnské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu, odkud poté budou varovat starosty dolnorakouských obcí. Ti tak získají informaci o hrozící povodni o 30 až 60 minut dříve.

Stavbu financoval Jihočeský kraj, recipročně vznikne stejná stanice na říčce Dračici na rakouské straně. Ta bude varovat před povodní obce v Čechách.

Jak uvedl hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola, kraj se nyní musí zaměřit na monitorování menších toků: „Velké toky jsou už poměrně dobře zmapované, nehrozí tam nebezpečí z prodlení, že včas nebudou informace o vývoji na velké vodě. Ještě máme stále limity a bílá místa na malých tocích, proto jsme se rozhodli projekt zafinancovat. Malé toky mnohdy dokáží způsobit obrovské škody. Tím, že nejsou zmapovány, se lidé o hrozbě nedokáží včas informovat.“

autor: hoch
Spustit audio