Nová kniha prozrazuje, jak se žilo v Budějovicích za protektorátu

3. květen 2015

Letos si připomínáme 70. výročí konce 2. světové války. Krajské město ho oslaví novou knihou. V úterý 5. května v 16 hodin bude v Jihočeském muzeu pokřtěna publikace České Budějovice pod hákovým křížem.

Připravil ji osmičlenný kolektiv autorů z řad profesionálních historiků i jejich amatérských kolegů. „Určitě je stále co objevovat. My máme štěstí, že kolega Leoš Nikrmajer bádá o období protektorátu už téměř dvacet let, zajímá se, jak tehdy vypadal život obyčejných lidí, tisk a cenzura, sport, kultura. Řadu věcí již publikoval v odborném tisku a teď se objevila možnost vydat knihu,“ říká Jiří Petráš z Jihočeského muzea.

Čtenáři podle jeho slov dostanou mnoho překvapivých informací a především budu mít na jednom místě souhrnně sepsané vše o době protektorátu v Českých Budějovicích. Publikaci doplní řada dobových fotografií.

Zajímavý poznatek může kniha přinést například těm, kdo často chodí po historickém centru města a všimli si bílých šipek na omítkách. „Tak se označoval protiletecký kryt. Dále čtenáři zjistí, jak vypadaly Masné krámy, že u kostela svatého Mikuláše stála malá trafika nebo si prohlédnou fotografii z trhu na tehdejším náměstí Adolfa Hitlera,“ dodává Jiří Petráš.

Některé kapitoly se věnují fašistům a kolaborantům, jiné odboji. Podle Jiřího Petráše Budějovice bezpochyby měly své hrdiny. „Byly to známé osobnosti jako Karel Šatal, ale i bezejmenní obyčejní lidé, kteří se zapojili do povstání nebo přispěli jenom drobnou pomocí,“ komentuje.

Publikaci České Budějovice pod hákovým křížem vydalo Jihočeské muzeum za podpory radnice.

autoři: Hana Soukupová , Andrea Poláková
Spustit audio