Noste víc čepice, třetina tělesného tepla odchází hlavou. Krční páteř se v zimě snadno zablokuje

15. leden 2019

Rehabilitační lékařka MUDr. Tereza Hájková v naší radioporadně na téma: onemocnění pohybového aparátu a rehabilitace páteře. 

MUDr. Tereza Hájková ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Při bolestech zad je dobré pokusit se o rehabilitaci, o regeneraci páteře nebo pohybového aparátu. Existují speciální cvičení a metody, které vás nejen dostanou do kondice, ale zároveň mohou sloužit i jako prevence před nemocemi pohybového aparátu nebo jako rehabilitace.

Bolesti v oblasti dolní bederní páteře a kříže jsou vzhledem k dnešnímu stylu života stále častějším problémem. Často jsou tyto bolesti mírné, nijak významně neomezující, a proto je přecházíme. I tyto ze začátku mírné obtíže jsou pro nás však důležitou informací o tom, že dochází k přetěžování a tím pádem i poškozování určitých struktur.

Když se vám ochladí horní část trupu, tak se všechny změny přenáší do svalového napětí v krční páteři. Ta snadno prochladne a zablokuje se.
MUDr. Tereza Hájková, rehabilitační lékařka

Je potřeba udělat vše pro to, aby k přetěžování nedocházelo. Pokud tyto varovné signály ignorujeme, prohlubuje se přetěžování, což má za důsledek postupné degenerativní poruchy na páteři, které se již projevují velmi nepříjemnými bolestmi a vedou k zásadnímu omezení pohyblivosti páteře.

Vadné držení těla u dětí je nebezpečné tím, že nebolí. Děti mají málo přirozeného pohybu

Mgr. Soňa Šplíchalová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Mgr. Soňa Šplíchalová s naší radioporadně na téma: bolesti zad a vadné držení těla u dětí a dospívajících.

Pokud chceme ovlivnit bolesti v dolní části zad, musíme si uvědomit, že s bedry velmi zásadně souvisí i postavení v oblasti pánve, aktivita pánevního dna, aktivita bránice, ale stejně důležité je i postavení a svalová hra v oblasti kyčelního kloubu.

Většinu váhy horní poloviny těla nese pět bederních obratlů. Věkem, špatným životním stylem, jednostrannou zátěží (např. sedavé zaměstnání) nebo následkem úrazu však meziobratlové ploténky degenerují. Jedná se o proces postupného rozvolňování vláken a snižování obsahu vody v ploténce, která tím ztrácí svou původní výšku.

V důsledku toho dochází k výhřezu meziobratlové ploténky, jež tlačí na nervy v oblasti páteře. K příznakům tohoto onemocnění patří narůstající bolesti postiženého úseku páteře, v pozdější fázi ztížená pohyblivost.

Celou radioporadnu s MUDr. Terezou Hájkovou si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Blanka Malá , baj
Spustit audio

Související