Norbert Frýd: Hvězdicový let. Vyprávění o jednom dobrodružném letu horkovzdušným balonem z Českých Budějovic do Pasova

14. březen 2021

Norbert Frýd je rodákem z Českých Budějovic a České Budějovice, kde strávil v první polovině 20. století své dětství a mládí, se mihnou i v téhle krátké povídce. Ze země i z výšky. Norbert Frýd zemřel před 45 lety – 18. března 1976.

Režie: Olga Šubrtová
Interpreti: Petr Červinka, Martin Davídek, Jan Dvořák a Petr Šporcl
Redaktorka: Hana Soukupová
Natočeno v Českém rozhlase České Budějovice v roce 1998.

Norbert Frýd zemřel přesně před 45 lety – 18. března 1976. Zemřel v Praze, kde je také na hřbitově v Chuchelském háji pochován. Ale narodil se v Českých Budějovicích – v dubnu roku 1913.

Jeho rodný dům najdeme dnes na rohu náměstí Přemysla Otakara II. a ulice Karla IV. V Budějovicích navštěvoval českou základní školu a německé gymnázium. A Budějovice jako město Frýdova dětství a mládí se objevují i v jeho tvorbě. Především v třídílné rodové kronice – její první díl se jmenuje Vzorek bez ceny a Pan Biskup, druhý díl Hedvábné starosti a třetí má název Lahvová pošta.

Specifický život českobudějovických židovských rodin v 19. a na začátku 20. století zachytil v prvních dvou dílech obsáhlé trilogie. Vzpomínky na mládí v Budějovicích najdeme i v knížce s názvem Almara plná povídaček.

Norbert Frýd

Norbert Frýd pocházel z česko-německé židovské rodiny, což částečně předurčilo i jeho další osud. Za druhé světové války byl vězněn v Terezíně, později v Osvětimi, jeho manželka a otec pobyt v Osvětimi nepřežili.

Konec války prožil v koncentračním táboře v Dachau-Kaufering, odkud se mu v dubnu 1945 podařilo utéct. Krátce nato byl Norbert Frýd tlumočníkem vyšetřovací komise americké armády v Bavorsku a na podzim svědčil proti dachauským SS. Zkušenosti z koncentračního tábora zpracoval ve své zřejmě nejznámější knížce Krabice živých.

autoři: Martina Toušková , Norbert Frýd
Spustit audio