V 70. letech vinili Františka Záhoru z politické nečinnosti. Tak začal psát kroniku Černé v Pošumaví

2. listopad 2019

Obyvatelé Černé v Pošumaví na Českokrumlovsku mají téměř dokonalý přehled o nedávné minulosti své obce, ale i historii sahající až do 13. století. To vše díky práci kronikáře Františka Záhory.

František Záhora se narodil na Soběslavsku. Původně chtěl studovat přírodovědeckou fakultu, režim mu umožnil vysokou školu zemědělskou. Do Pošumaví přišel na umístěnku.

„V roce 1977 se provádělo komplexní hodnocení pracovníků technicko-hospodářských. Pořád mi vyčítali, že se nezapojuji a neangažuji v rámci obce. Přemýšlel jsem, co bych mohl dělat. Zjistil jsem, že tady nepíše nikdo žádnou kroniku, tak jsem začal,“ vypráví.

První texty sepisoval nejdříve do konceptů, které muselo schválit tehdejší vedení obce. „Většinou to schválili nebo měli jen drobné připomínky. Pak jsem to přepisoval redisperem a pamětním inkoustem do velké knihy. Manželka mi nakreslila nějaké obrázky. Takto jsem psal třináct let ručně,“ popisuje.

Svému poslání obecního kronikáře Černé v Pošumaví zůstal František Záhora věrný dodnes. Události v obci zapisuje už přes čtyřicet let. Krátkou pauzu měl jen po Sametové revoluci, kdy se na základě hlasování pracovníků statku stal jeho ředitelem, ale později se ke kronice vrátil.

Čtěte také

Už řadu let píše všechny texty na počítači a každý ročník pečlivě archivuje. „Také jsem vyfotografoval všechny domy v Černé, a když někdo něco opraví nebo přistaví, fotím je znovu, abychom měli fotografie pro další pokolení,“ dodává.

V současné době má kronika Černé v Pošumaví kromě své tištěné podoby také elektronickou verzi na webových stránkách. „Máme také profil na Facebooku, který spravuji. Když se tady něco děje, vyfotím to nebo natočím video, vložím to na Facebook a sleduji reakce lidí,“ říká František Záhora.

Ten navíc sepsal tři knihy. Letos získal za precizní zpracování kroniky a bohatou publikační činnost Zlatou šupinu, cenu hejtmanky Jihočeského kraje.

autor: Petr Kronika
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.