Třeboň přestaví za 58 milionů bývalou radnici na uměleckou školu

14. září 2017

V Třeboni začala záchrana historické radnice, která se nachází naproti bývalé budově spořitelny. Náklady na obnovu částečně zchátralého objektu jsou 58 milionů korun. Do novorenesanční budovy s okrovou fasádou se přestěhuje místní základní umělecká škola.

Při slavnostním zahájení rekonstrukce hrála na akordeon Andrea Šulcová. Stejně jako řada dalších dětí má radost, že místní umělecká škola získá nové sídlo. „Na novou školu se moc těším. Jsem zvědavá, jaké tam budou prostory, jak to tam bude znít,“ řekla.

Podle ředitele základní umělecké školy v Třeboni Matouše Řeřichy nové prostory výrazně usnadní provoz. Škola se do historické radnice sestěhuje ze dvou objektů. „Nám to přinese určitě větší komfort. Budeme mít určené učebny pro dané obory, například výtvarný ateliér, který bude rozdělený na plošnou tvorbu malířskou, sochařskou, fotografický ateliér, počítačovou učebnu,“ vysvětlil.

Projekt počítá s kompletní rekonstrukcí památkově chráněné budovy. V ní se výrazně změní vnitřní dispozice tak, aby dům vyhovoval potřebám školy. Venkovní novorenesanční vzhled zůstane stejný.

Podle místostarosty Třeboně Josefa Pindrocha ale bude zbourán dům v Husově ulici, který s bývalou radnicí sousedí. „Ten je v tak špatném technickém stavu, že ho musíme odstranit. Místo něj ale vznikne novostavba, která bude provozovně a hlavně bezbariérově propojená s historickou budovou. Vznikne tam společenský sál, který kromě školy mohou využít i jiné subjekty,“ popsal.

Rekonstrukce potrvá necelý rok. Základní umělecká škola by tak měla zahájit výuku v nových prostorách v září 2018.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio