Noblesní a hravá bude Slečna vdova, nová komediální zpěvohra Jihočeského divadla

25. leden 2022 11:46

Těšili se diváci i herci, ale onemocnění v souboru všechno zhatilo. Jihočeské divadlo v Českých Budějovicích muselo zrušit páteční premiéru operety Slečna vdova. Nejen kvůli covidu, ale i kvůli karanténám v souborech. Na nové inscenaci se totiž kromě operního souboru podílí i činohra a balet.

Opereta Slečna vdova měla premiéru v roce 1935 v Brně a dlouhou dobu byla považována za ztracenou. Až v roce 2015 se povedlo muzikologům toto dílo s hudbou Jána Móryho rekonstruovat.

„My prožijeme takovou novodobou českou premiéru tohoto půvabného díla. Jedná se opravdu o nádhernou noblesní, poetickou zpěvohru, která nás přenáší do zlaté éry filmu a hýří šarmem a laskavým humorem,“ uvádí šéf opery Jihočeského divadla Tomáš Ondřej Pilař.

V době svého uvedení se na úpravě a provozování komediální zpěvohry podílel filmový herec Oldřich Nový. V Jihočeském divadle se povede podobné spojení. „Svěřili jsme ji velmi mladému režisérovi, který je v naší vizi takovou reinterpretací Oldřicha Nového. Jakub Hliněnský je zároveň i zpěvákem. Oldřich Nový, který světovou premiéru režíroval v Brně, v ní následně i zpíval a režisér Jakub Hliněnský bude zpívat v naší inscenaci, takže tu mám takový pozdrav napříč generacemi,“ vysvětluje Tomáš Ondřej Pilař.

Čtěte také

Opera Jihočeského divadla má nového šéfdirigenta, Davida Švece. Umělec se zkušeností z Národních divadel v Praze, Brně i Bratislavě, ale i z evropských domů, pochází z Českých Budějovic. „Od dvou let žiju v Budějovicích, absolvoval jsem tady základní školu a potom i konzervatoř, takže první hudební kroky byly v Budějovicích. Je to nějakým způsobem návrat domů, na který se moc těším. Mám v divadle i spoustu kamarádů, bývalých spolužáků, takže doufám, že to bude ku prospěchu,“ komentuje.

A co rozhodlo, že se dirigent s velkým renomé rozhodl spojit svou další kariéru právě s Jihočeským divadlem? „Právě to směřování opery Jihočeského divadla je jedním z důvodů, proč jsem nadšeně přikývl. Myslím, že to jde velmi správným směrem, například poslední obrovsky úspěšná premiéra Mefistofela je toho důkazem,“ odpovídá David Švec.

Davida Švece čekají hned na úvod dvě velká díla. O Velikonocích to bude Verdiho Requiem v klášterním kostele na Piaristickém náměstí a v srpnu scénické provedení Händelova oratoria Mesiáš na otáčivém hledišti.

Nejen v Jihočeském divadle teď všichni doufají, že se omikronová vlna brzy přežene a že se budou moct herci zase setkat v hledišti se svými diváky.

Spustit audio

Související