Nízké sebevědomí a problémy s motivací a ovládáním emocí trápí mnoho sportovců

29. leden 2018

Jaroslav Havlíček a Marin Jelínek přednášeli trenérům. Dynamo České Budějovice porazilo Příbram. Motor nastřílel Benátkám osm gólů. To vše ve Sportovních ozvěnách, které připravil Kamil Jáša.

Ke sportu patří tréninková praxe a také teorie. Lékař Jaroslav Havlíček přednášel posluchačům v areálu Jihočeské univerzity o vlivu sportu na zdraví. „Situace se podle mě zlepšuje. Když jsem začínal s přednáškovou činností, tak to bylo pro patnáct až dvacet lidí, zatímco dnešní účast v Českých Budějovicích je naprosto fantastická. Je úžasné, že se o to lidé zajímají a chtějí o tom něco vědět,“ komentoval.

S troškou do mlýna přispěchal také trenér hokejistů Motoru a mentální kouč Marian Jelínek. „Je to o mentální přípravě, o psychice. Strach a nízké sebevědomí mají lyžaři, zápasníci, hokejisté, fotbalisté. Častý je problém s motivací, ovládáním emocí. Těch problémových okruhů, které se týkají různých sportů je hodně,“ řekl.

Přednášku uspořádali Petr Požárek, šéftrenér Jihočeské akademie a skaut Evropské sportovní agentury Müller, a fotbalový trenér kategorie U19 v Táborsku Kamil Tobiáš. Ten se rozpovídal o tom, jaký je přínos semináře pro trenéry. „Doktor Havlíček ví o zatěžování mládeže a je schopen předat trenérům to, co bychom neměli s dětmi při tréninku dělat a co bychom naopak dělat měli. Jinak v pozdějším věku přichází zranění, se kterými se potýkáme, například zkřížené vazy u starších dorostenců,“ připomněl.

Čtěte také

Sportovní ozvěny výsledkově:

Hokejisté Motoru České Budějovice rozstříleli Benátky nad Jizerou 8:1. Zlepšenou produktivitu si pochvaloval asistent trenéra Luboš Rob. „Přáli jsme si takový zápas doma. Věříme, že určité kombinace, určité věci, které jsme nacvičovali, vedli ke gólu,“ zmínil.

Fotbalové vítězství 2:1 v přípravě nad Příbramí pro změnu potěšilo trenéra Dynama Davida Horejše. První gól vstřelil Patrik Švantner, který pochválil za aktivitu i Iva Táborského. „Vyšel nám pres, který jsme cvičili v týdnu, a Tábor to výborně získal. Dostal mi to mezi stopery a už nezbývalo než to uklidit kolem gólmana,“ popsal.

Druhý gól přidal Petr Javorek. Ten zase vyzdvihl akci mladíka Martina Šplíchala. „Krásná akce. Po pravé straně Šplíchy dostal balon, zvednul hlavu, viděl, že nabíhám na vápno, a dal mi to krásně a já jsem to trefil k tyči,“ vyprávěl.

Čtěte také

autor: kaj
Spustit audio