Nikdy se nevrátí pohádka mládí. Je tomu 40 let, co zemřel klasik české dechovky Karel Vacek

18. srpen 2022

Karel Vacek, rodák z Liberce, zemřel 18. srpna 1982 v Praze ve svých 80 letech a zanechal po sobě písničky, které jsou stále živé a žádané. Zejména muzikanti mají rádi i jeho promyšlené orchestrální skladby. A právě takovou dnešní magazín otevřeme, poslouchejte online.

V Dechovkovinkách vás také pozveme na festivaly dechovek do Teplé, Plané nad Lužnicí, Dobrohostova a samozřejmě i do Trhových Svinů. Zmíníme také další dechovkové akce. Připomeneme též 40. výročí úmrtí skladatele a textaře Karla Vacka. Těšit se můžete na Krajanku, Vackovu Malou dechovou hudbu, Šumavanku, Jižany, Babouky, Třeboňskou dvanáctku a Vysočinku.

Kam za dechovkou

Město Teplá u Mariánských Lázní vás zve na přehlídku dechových hudeb, která se zde bude konat v sobotu 20. srpna. V parku přátelství se začne časně; už v 9 hodin vystoupí dechovka Hasičanka. Po ní přijdou na řadu Amátovka, Chodovarka, Babouci, Daliborka, Juvenka a Krajanka. Program v půl šesté uzavře vystoupení hostů z Německa, jejich orchestr má předlouhý název Feuerwehrmusik Butzbach Kirch-Göns.

Ve Vyšším Brodě se v sobotu bude konat Svatobartolomějský trh a pouť. Součástí programu bude i dechovka; ve dvou blocích (od 10 a od 13 hodin) se zde představí Doubravanka. Šumavanka doprovodí svými písničkami i pochody oslavy 120. výročí založení Spolku Vltavan v Purkarci. Budíček s kapelou probudí Purkarec už v 7 hodin. Slavnostní průvod obcí je plánován na poledne a po mši svaté bude u hasičské zbrojnice odpolední volná zábava. Šumavanka zde bude vyhrávat až do 19 hodin.

Trhové Sviny

24. ročník dvoudenního festivalu Karel Valdauf je nachystán v Trhových Svinech. V sobotu od 15 hodin budou na Žižkově náměstí vyhrávat Muzikanti Ladislava Prudíka, Jihočeská Podhoranka, Kumpanovi muzikanti, Babouci a Cimbálová muzika Vojara. V neděli úderem desáté spustí Jihočeští Rodáci, poté Pernštejnka a Krajanka. Ve 14 hodin začne Pocta legendě – Glenn Miller Show se CBC bigbandem. Dechovky se na jeviště vrátí po 16. hodině, kdy vystoupí Mistříňanka a závěr celého festivalu bude patřit Jižanům.

Mladějovice

V Mladějovicích na Strakonicku můžete v sobotu být svědky Staročeské konopické. Lidovou veselici doprovodí Malá muzika Nauše Pepíka a začátek bude ve 14 hodin. Rožmitálská Venkovanka zahraje v neděli v Příbrami na Dvořákově nábřeží od 16 do 19 hodin. A Den Chlumčan – což je městečko kousek na jih od Plzně – začne už v pátek na náměstí, kde zahrají od 17 do 22 hodin Babouci. Nejstarší jihočeská dechovka pak nebude mít volno ani v neděli, protože od 15 hodin zahraje a zazpívá na tradiční pouti v Rastorech u Podolí.

Obrataň

Obrataňské dovádění aneb Hrátky na hřišti – tato sportovně-kulturní akce se bude konat v sobotu v Obratani od 13 hodin. V 17 hodin zde zahraje Keramička a vystoupí Mažoretky Leontýnky. Božejáci zvou na sobotu do Bošilce na hudební odpoledne. Vyhrávat se bude od 13 do 20 hodin. V Chlumu u Třeboně se bude v neděli konat tradiční pouť a kdo jiný by na ní měl zahrát než Třeboňská 12. Její koncert začne v 16 hodin.

Pelhřimov a Nová Včelnice

Libkovanka si v sobotu zahraje na dvou akcích. Nejprve zahraje od 13 do 16 hodin při Dni otevřených dveří v pivovaru v Pelhřimově, pak přejede do Nové Včelnice a potěší dechovkymilovné publikum pouťovým koncertem od půl šesté. Plánský dechovkový festival vypukne v neděli úderem 14. hodiny v zámeckém parku ve Strkově. Zahrají zde Radovanka z Jiřic u Humpolce, Švitorka z Mělníka, Veselí muzikanti z Podkrušnohoří, Rakouská kapela a Valdaufinka. Poslední pozvánku mám do Dobrohostova na Havlíčkobrodsku na nedělní Festival dechových hudeb. Začne ve 14 hodin a postupně se představí kapely Sklenařinka, Rebelka, Žadovjáci a Vysočinka.

Spustit audio