Nikdy mě nenapadlo, že mi v ledové vodě nebude zima, říká otužilec Pavel Vágner

15. leden 2021

Na sociálních sítích téměř denně můžete vidět odvážlivce v teplých čepicích, jak se noří do ledových řek a rybníků. Jedním z nich je Pavel Vágner. Nyní je hostem Luboše Voráčka.

Pavel Vágner v akci

V poslední době se o otužování mluví hodně, víc, než kdy jindy, nebo to tak alespoň vypadá. Možná je to kvůli zdravému životnímu stylu, ale možná je to i kvůli pandemii, která neumožňuje kolektivní sporty.

„Já se otužuji jednak kvůli zdraví a možná i proto, že mi chybí denní sportovní vyžití, že mi to připadá jako dobrý nápad a že mě to baví,“ říká Pavel Vágner zvaný Pajky.

Lidé, kteří se otužují déle, vydrží ve studené vodě také déle, třeba pět, šest minut, ale není to nutné.

„Stačí dvě až tři minuty,“ vysvětluje Petr Vágner a dodává: „Tři minuty vydržím a není mi zima. Nikdy by mě dříve nenapadlo, že někdy něco takového řeknu, že by se člověk v ledové vodě cítil fajnově a nebyla by mu zima.“

Jak je to s prokrvováním konců prstů nebo nohou? Je dobré mít na hlavně čepici při koupání v ledové vodě? Takové i další otázky odpoví Pavel Vágner Luboši Voráčkovi i v našem online záznamu, který si můžete poslechnout, nebo stáhnout k poslechu do svých počítačů.

autor: Český rozhlas České Budějovice
Spustit audio