Nezaměstnanost v dubnu opět mírně poklesla

13. květen 2003

V Jihočeském kraji v dubnu pokračoval pokles počtu uchazečů o práci, takže se míra nezaměstnanosti snížila o 0,5 procentního bodu na 6,1 procenta. Zatímco koncem března hledalo na jihu Čech práci 21.019 lidí, na sklonku dubna to bylo o 1510 lidí méně.

Z údajů ministerstva práce a sociálních věcí vyplývá, že kraj si nadále udržuje druhou nejnižší míru nezaměstnanosti po Praze.

Nabídka sezonních prací snížila míru nezaměstnanosti ve všech sedmi bývalých okresech Jihočeského kraje. I na Českokrumlovsku, kde je míra nezaměstnanosti dlouhodobě nejvyšší, klesla pod deset procent na 9,7 procenta. Naopak nejnižší je stále na Českobudějovicku, kde se snížila ze 4,6 na 4,4 procenta. Největší pokles, a to o 0,9 procentního bodu, vykázalo v dubnu Písecko. Jihočeské úřady práce nabízely nezaměstnaným koncem dubna 2901 volných pracovních míst, což znamenalo zvýšení jejich počtu o 216. Nejširší nabídka volných míst je na Českokrumlovsku, kde převyšuje 550 míst. Z nejmenšího počtu nabídek si mohou vybírat uchazeči o práci na Prachaticku. Na konci dubna hledalo v Jihočeském kraji pracovní uplatnění 10.394 žen, což bylo o 533 méně než koncem předchozího měsíce. Mírně poklesl také počet uchazečů o práci z řad absolventů a občanů se změněnou pracovní schopností

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio