Nevšední příběhy známých i neznámých lidí představuje výstava Národní kronika

18. červenec 2017

Začněte psát vzpomínky, vyzývá návštěvníky výstava Národní kronika, která je teď k vidění na náměstí Přemysla Otakara II. v Českých Budějovicích. Projekt Nadace Charty 77 vznikl v roce 2012, a to ve spolupráci s Národním muzeem.

Jeho ambicí je stát se největším elektronickým archivem takzvaných malých dějin. Oslovit má co nejširší veřejnost.

Expozice představuje velkoformátové fotografie slavných i neznámých tváří, které spojují nevšední životní příběhy. „Jde nám o sbírání vzpomínek, pamětí. Každý z nás má určitě nějakou vzpomínku a Národní kronika vznikla jako určitá možnost, jak tyto vzpomínky uchovávat,“ představila projekt organizátorka Kateřina Sodomková z Nadace Charty 77.

Národní kronika je určena zástupcům všech generací. Přihlášení do projektu je jednoduché. „Národní kronika je elektronickým archivem vzpomínek. To znamená, že máme webové stránky narodnikronika.cz a tam je velmi snadný formulář, prostřednictvím kterého můžete vložit příspěvek,“ popsala Kateřina Sodomková.

Patronem Národní kroniky je historik a spisovatel Zdeněk Mahler. Do projektu se zapojil například také herec a režisér Jan Kačer.

Na výstavě lidé uvidí také portrét Ludmily Suché z Českých Budějovic. Ta je jednou z těch méně známých, přesto neméně zajímavých osobností, které do Národní kroniky přispívají. „Já si povídám ráda. Prostě sdělovat s někým ty myšlenky. Nemusí každého bavit, ale kdyby jenom jedna zaujala a někdo se nad ní zamyslel, tak bych byla ráda a stálo to za to,“ dodala.

Výstava Národní kronika bude na náměstí Přemysla Otakara II. v Českých Budějovicích k vidění do 9. srpna. Poté se přesune na pražské náměstí Václava Havla.

autor: mvo
Spustit audio