Nevidomé děti navštívily budějovický rozhlas a vyzkoušely si redakční práci

9. prosinec 2013

Nevidí, ale slyší, a tak se vydali do Českého rozhlasu České Budějovice, aby zjistili, jak se vyrábí rozhlasové vysílání. Studia rozhlasu dnes navštívily nevidomé a slabozraké děti.

Přijely ze základní školy ve Čkyni, ze základní školy Máj II a církevní školy v Českých Budějovicích. Jeden je dokonce studentem Jihočeské univerzity. A naši moderátoři, redaktoři i mistři zvuku jim připravili program na celé dopoledne:

Děti zjistily, jaký je rozdíl ve zvuku v jednotlivých studiích, jak pracují mistři zvuku – jak vyrábějí dokumenty a míchají různé zvuky – a nakonec se samy staly redaktory. Osahaly si mikrofon a během pár minut si každý nahrál svůj první rozhovor v životě.

Musím přiznat, že mi nevidomé děti o mém nahrávacím zařízení prozradily něco, co jsem sama dosud nevěděla. Že poznám ovládací tlačítka po hmatu, aniž bych se na ně musela dívat. Dosud jsem si nevšimla, že jedno je ostřejší, druhé zaoblenější, jiné hladší a díky tomu můžu pohodlně ovládat nahrávací zařízení i potmě nebo za šera. Nejen to jsem si odnesla z návštěvy nevidomých a slabozrakých dětí.

Nevidomé děti navštívily také živé vysílání
autor: Romana Lehmannová
Spustit audio