Samice výra popálení elektrickým proudem přežila, omráčená labuť zastavila provoz na silnici

Sloupy elektrického vedení jsou další pastí pro zvířata.  Pokračování seriálu s názvem Neúmyslné zvířecí pasti aneb zvířata v nouzi.

Kvůli poraněné labuti museli strážníci v Třeboni zastavit provoz na silnici. Tento velký pták v letu zavadil o dráty elektrického vedení, které ho srazilo k zemi. Omráčená labuť pak seděla navozovce, kde ji hlídali policisti až do doby, než přijel vedoucí třeboňské záchranné stanice pro volně žijící živočichy Jan Nový. Ten ji chytil bez zvláštního vybavení, bez větších manévrů.

„Je to o tom, že když ten pták je vyděšený a je v šoku, je krotké a pohodové zvíře,“ vysvětlil. Labuť se po několika hodinách v záchranné stanici dostala zpátky na rybník, kde žila. To byl jeden z mála případů poranění zvířat elektrickým proudem.

Dalším příkladem je výřice Magda, která jako jedna z mála přežila popálení elektrickým proudem. Kvůli svému zranění zůstala v trvalé péči záchranné stanice.

Elektrické sloupy a linky vysokého napětí jsou pro některé ptáky přímo magnetem. Sedají na ně, aby měli rozhled, místo pro odpočinek nebo pro hnízdění. Často jsou pro ně osudným. Po zásahu proudem většinou hned umírají.

Hostem Jitky Cibulové Vokaté v pokračování seriálu s názvem Neúmyslné zvířecí pasti aneb zvířata v nouzi je opět šéf Záchranné stanice pro volně žijící živočichy v Třeboni Jan Nový. 

autor: Český rozhlas České Budějovice
Spustit audio