Neumím si představit, že by ruští a ukrajinští sportovci byli v tuto chvíli na jednom sportovišti, říká trenér Beníšek

17. červen 2022 15:00

Karatisté z Ukrajiny místo toho, aby bojovali na evropském šampionátu o medaile, se zbraněmi v rukou válčí s ruskými okupanty. A projeví se to i na mistrovství Evropy, které začíná v pátek. 

Válečný konflikt, který rozpoutal ruský agresor na Ukrajině, se projevuje i v mezinárodních soutěžích. Platí to bohužel i o mistrovství Evropy, které se uskuteční na konci tohoto týdne v Praze. Reportér Kamil Jáša mluvil s trenérem české reprezentace Petrem Beníškem, který je na klubové úrovni předsedou Fight Clubu České Budějovice.

„Nás se to dotýká poměrně hodně, protože Ukrajina je jeden  z lídrů v Evropě v karate,“ reagoval na dotaz trenér české reprezentace Petr Beníšek, odpovídal přímo v zaplněné tělocvičně, kde právě probíhal trénink dětí.

Reprezentační trenér probíral současnou situaci Ukrajinců přímo s kolegy z této válkou zasažené oblasti

„S ukrajinskými trenéry úzce spolupracujeme, byli jsme v Ázerbajdžánu na kempu, který organizuje ukrajinský trenér z Oděsy. Máme tam spoustu známých, spoustu přátel,“ dodává Beníšek. Na klubové scéně působí ve Fight clubu České Budějovice. Společně se členy klubu poslali ukrajinským kamarádům finanční pomoc:

„Zorganizovali jsme sbírku, povedlo se nám vybrat poměrně rychle téměř 3 000 euro, protože to byla oddílová sbírka a poslali jsme to na Ukrajinský svaz karate, který je aktivní a organizuje místní milici a téměř všichni karatisté tam bojují.“

Stejně tak jako startovní listinu mistrovství Evropy, ze které ze známých důvodů byli Rusové a Bělorusové vyřazeni. Petr Beníšek na toto téma doplňuje:

„Chápu, že pro ruské a běloruské sportovce je to opravdu tragédie, ale v Rusku byl sport určitě součástí propagandy a de facto i součástí toho konfliktu, takže mě osobně se to zdá jako správné rozhodnutí a opravdu si neumím představit, že by ruští a ukrajinští sportovci byli v tuto chvíli na jednom sportovišti. Doufejme, že to pomine,“ uvedl před startem mistrovství Evropy v Praze trenér České reprezentace Petr Beníšek.

Celou reportáž Kamila Jáši si poslechněte online.

autor: Kamil Jáša
Spustit audio