Netradiční tvarožník vhodný i pro bezlepkovou dietu

4. říjen 2017
Šlehaná tvarohová buchta

„Mám bezlepkovou dietu, ale pro širokou rodinu musím péct jako o život. Moji synové, manžel i vnoučata milují prostě sladké. Abych nepřišla zkrátka, našla jsem si pro sebe úžasnou dobrůtku,“ napsala do pořadu Dámská jízda Věra Dolejšová z Třeboňska. O svůj recept se podělila.

Suroviny:
3 vejce
120 gramů tvarohu
120 gramů čokolády (střídám hořkou a bílou, podle toho, jestli chci mít tvarožník světlý, nebo tmavý)

Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Z bílků vyšleháme sníh.

Žloutky utřeme s tvarohem. Pak přidáme ve vodní lázni rozpuštěnou a už vychladlou čokoládu a nakonec sníh. Lehce promícháme, dáme do menší mísy vyložené pečicím papírem.

Vyhřejeme troubu na 170 stupňů. Do hlubšího většího pekáče dáme horkou vodu, vložíme do něj menší formu s tvarožníkem a pečeme v troubě. I když recept původně uváděl 15 minut pečení, já sleduji a někdy nechám v troubě i 25 minut a pak ještě nechám dojít dalších 15 minut v chladnoucí troubě.

Chuť je lehoučká, skoro jako nějaká pěna. Když přijdou mé kamarádky závislé na cukru, tak jim moučník pocukruji, já ho ovšem konzumuji bez cukru.

Všechny články k pořadu Dámská jízda najdete ZDE.

Spustit audio
  • Životní styl
  • Publicistika
  • recept
  • tvarožník
  • bezlepkový