Netradiční tvarožník vhodný i pro bezlepkovou dietu
„Mám bezlepkovou dietu, ale pro širokou rodinu musím péct jako o život. Moji synové, manžel i vnoučata milují prostě sladké. Abych nepřišla zkrátka, našla jsem si pro sebe úžasnou dobrůtku,“ napsala do pořadu Dámská jízda Věra Dolejšová z Třeboňska. O svůj recept se podělila.
Suroviny:
3 vejce
120 gramů tvarohu
120 gramů čokolády (střídám hořkou a bílou, podle toho, jestli chci mít tvarožník světlý, nebo tmavý)
Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Z bílků vyšleháme sníh.
Žloutky utřeme s tvarohem. Pak přidáme ve vodní lázni rozpuštěnou a už vychladlou čokoládu a nakonec sníh. Lehce promícháme, dáme do menší mísy vyložené pečicím papírem.
Vyhřejeme troubu na 170 stupňů. Do hlubšího většího pekáče dáme horkou vodu, vložíme do něj menší formu s tvarožníkem a pečeme v troubě. I když recept původně uváděl 15 minut pečení, já sleduji a někdy nechám v troubě i 25 minut a pak ještě nechám dojít dalších 15 minut v chladnoucí troubě.
Chuť je lehoučká, skoro jako nějaká pěna. Když přijdou mé kamarádky závislé na cukru, tak jim moučník pocukruji, já ho ovšem konzumuji bez cukru.
Všechny články k pořadu Dámská jízda najdete ZDE.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka