Nespokojení nemocniční lékaři zakončí kampaň za vyšší ohodnocení v Jindřichově Hradci

8. říjen 2010

Černobílá retro sanitka MUDr.ncák, symbol kampaně nespokojených nemocničních lékařů, dnes končí svoji cestu po jižních Čechách. Poslední zastavení ji čeká v Jindřichově Hradci. S lékaři tamní nemocnice i s lidmi ve městě si osazenstvo staré Škody 1203 chce povídat především o velmi nízkých platech nemocničních lékařů.

Začínající lékař pracuje za 100 korun hrubého na hodinu a jeho zkušenější kolega s praxí pak zhruba za 170.

„Měsíční mzda nastupujícího lékaře je 17 tisíc korun, lékař s praxí 32 let má 32 tisíc korun. Samozřejmě, že určité procento jde i na osobní ohodnocení, ale to je vesměs velice nízké, protože v systému na něj chybí peníze. Lékaři, kteří se mohou účastnit ústavních pohotovostních služeb, si ještě touto formou mohou nasloužit i 50 procent platu. Reprezentuje to ale i 300 hodin, neboli dva pracovní úvazky,“ připomněl Martin Engel, předseda Lékařského odborového klubu - svazu českých lékařů, organizace, která kampaň s názvem Děkujeme, odcházíme organizuje.

Mítink Lékařského odborového klubu - svazu českých lékařů, organizace, která organizuje kampaň s názvem Děkujeme, odcházíme, se uskuteční v pátek po obědě v centru Jindřichova Hradce. Poté se nespokojení lékaři vypraví za svými kolegy do nemocnice.

Spustit audio