Nepřízeň počasí prodlouží výlovy

4. listopad 2002

Zatímco v minulých letech končily podzimní výlovy rybníků na Třeboňsku kolem 15. listopadu, letos budou kvůli nepřízni počasí pokračovat určitě i ve druhé polovině listopadu. ČTK to dnes řekl výrobní ředitel a.s. Rybářství Třeboň Josef Malecha. Nyní mají třeboňští rybáři z výlovů na sádkách asi polovinu předpokládaného množství tržních ryb.

"Upravili jsme celý plán výlovů a aktualizujeme ho na každý týden. Víkendové srážky znovu způsobily zvýšení hladin rybníků, takže jsme dnes museli v pátek připravený program předělávat," uvedl Malecha. Podle něho čeká tento týden Rybářství Třeboň výlov Spolského velkého a také rybníka Kaňov. Z jihočeských velikánů je ještě plánován například výlov rybníka Svět, který ale přijde na řadu až koncem listopadu.

Záplavy napáchaly Rybářství Třeboň škody až 100 milionů korun, z nichž podle odhadů připadá zhruba 36 milionů na ztráty na rybách. Vedení společnosti očekávalo, že na podzim vyloví 1400 tun kaprů a 150 tun vedlejších druhů ryb, ale například při výlovu největšího rybníka Rožmberk skončila v sítích jen pětina plánovaného množství ryb. Tržby Rybářství Třeboň loni dosáhly 184 milionů korun a vývoz se pohyboval kolem 70 procent. Rybářství Třeboň je vlastnicky propojeno s Rybnikářstvím Hluboká a Rybářstvím Tábor. Na tyto jihočeské rybářské podniky připadá asi třetina celkové produkce ryb v ČR.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio