Nepostradatelný Eidam. Holandský sýr je u nás doma už přes 100 let

Eidamský sýr je pro českou kuchyni takřka nezbytný. Jak by se jinak připravoval smažený sýr? Co by se strouhalo do pomazánek nebo na zapečená jídla? A jaké jiné plátky by děti dostávaly s chlebem k svačině? S Eidamem je navíc spojená dlouhá a zajímavá historie.

Eidam pochází původně z Holandska a vyrábí se od 14. století. Název získal díky přístavnímu městečku Edam am Ijseelmeer, kde si jeho slávu připomínají každoročními sýrovými trhy už od roku 1570. Jde ostatně o druhý původní holandský sýr, který společně s goudou získal ochrannou známku. V polovině 19. století vznikla v městečku i specializovaná tržnice, kde se s ním obchoduje dodnes.

Původní Edam

Tradičně se sýr z Edamu vyráběl ve tvaru koule, která byla nahoře i dole mírně zploštělá, míval červený voskovaný obal. Oblibu si získal v dobách dlouhých zahraničních plaveb holandského námořnictva, protože vydržel i daleké cesty a dal se exportovat do zemí, kde bylo mnohem teplejší počasí než v Evropě. Sýry určené pro tyto cesty nechávali Holanďané zrát až tři roky.

„Čeští sýraři znali čerstvé sýry, ale když nastal před válkou boom družstevních mlékáren, začala sem tenkrát expandovat výroba trvanlivých sýrů,“ uvádí sýrařka Jana Doláková

Díky vývozu z Holandska se s Edamem seznámil celý svět a postupně se začal vyrábět v mnoha zemích. Znají ho v Americe, Austrálii i jižní Africe, kam se dostal spolu s holandskými přistěhovalci.

Vlastně už se dnes ani neví, proč se u nás název změnil na Eidam. V evropských zemích se jméno upravilo do místních jazyků, v Německu proto potkáte Edamer, v Maďarsku Edámi nebo ve Švédsku Edamerost.

Staré názvy Eidamu

Původní názvy na sýrech Edam na území Čech a Moravy zněly sýr severoholandský, holandský salám nebo holandská cihla. O původu z městečka Edam se dočetli čtenáři knihy Sýrařství z roku 1914, kde byla rovněž vyobrazena sýrová forma ve tvaru koule.

Tvar koule vyráběly jen některé mlékárny u nás, po válce se s průmyslovou výrobou sýrů rozšířil tvar podlouhlého bloku, který eidamu už zůstal

Tento typ sýra u nás nebyl znám do příjezdu holandských mistrů, kteří přijeli vyučovat výrobu trvanlivých dobrot: „Čeští sýraři znali čerstvé sýry, ale když nastal před válkou boom družstevních mlékáren, začala sem tenkrát expandovat výroba trvanlivých sýrů. A kdo je to učil? Samozřejmě, že mistři z Nizozemí,“ uvádí sýrařka jihlavské mlékárny Moravia Lacto Jana Doláková.

Tvar koule vyráběly jen některé mlékárny u nás, po válce se s průmyslovou výrobou sýrů rozšířil tvar podlouhlého bloku, který eidamu už zůstal. Při nákupu často uslyšíte zlidovělý pojem cihla, pod kterým si ho zákazníci objednávají.

Použití v kuchyni

Eidam má několik výhod. Je téměř bez zápachu, má dlouhou trvanlivost a disponuje vysokým obsahem vápníku a dalších prvků. Kvalitní poznáte podle lehce nažloutlé barvy. Je-li příliš bílý, nebývá dostatečně vyzrálý. Použít ho lze za studena na obložené chleby, do sendvičů i toustů, nevadí ani spojení se zeleninou nebo dokonce s ovocem. Hodí se i do salátů nebo strouhaný na těstoviny. A děti určitě potěší tlustší plátek osmažený v trojobalu.

autor: dak