Nemůžete si zapamatovat telefonní číslo? Zkuste k němu vymyslet příběh

11. červen 2015

Paměť byste měli trénovat stejně jako svaly. A rozhodně se toto pravidlo netýká jen lidí ve vyšším věku. Zdůrazňuje to Lenka Maťhová, která působí na Zdravotně sociální fakultě Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.

„Myslím, že je třeba se připravovat na stáří. Trénování paměti je důležité vzhledem ke spoustě stresu a povinností, které máme v běžném životě,“ říká. Mozkové buňky bychom měli namáhat stejně jako tělo, aby neochabovaly.

Lenka Maťhová ze Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity

Vhodné je luštění křížovek či sudoku, logické hry jako šachy, četba novin nebo setkávání se s lidmi, s nimiž můžete hovořit o běžných věcech.

V mnoha městech se pořádají také kurzy trénovaní paměti. „Na našem kurzu začínáme zahřívacím cvičením, to znamená naladěním se, představením účastníků a opakováním jejich jmen. Dále je jednou z aktivit slovní fotbal. Zaměřujeme se také na asociace nebo časovou orientaci, kdy účastníci říkají, jaký je den, roční období, zda se k němu váží nějaké svátky a podobně,“ popisuje Lenka Maťhová.

Na kurzech se účastníci naučí i pokročilejší techniky. Ty jim pomohou mimo jiné snáze si zapamatovat telefonní čísla. „Radíme, aby si lidé vytvořili k těm číslům nějaký příběh. Takže když máme třeba číslo 621732519, můžete si říci: Paní Svatava se narodila v roce 62, když jí bylo 17 let, potkala manžela, se kterým za 3 roky jela na dovolenou, která trvala 25 dní, ale z toho 19 dní pršelo,“ vysvětluje Lenka Maťhová.

Celý rozhovor s Lenkou Maťhovou si poslechněte v záznamu pořadu Zdravíčko.

Spustit audio