Nemocnice v Jindřichově Hradci vydává e-recepty už více než rok

9. únor 2018

Elektronické recepty v nemocnici v Jindřichově Hradci vydávají lékaři bez problémů. Systém tu zavedli ještě předtím, než se stal od letoška povinným. Za více než rok se podařilo vyladit i možné chyby. Lékaři a lékárníci si e-recepty chválí, pacienti nezaznamenali rozdíl.

Jedno z prvních oddělení, kde průvodky začali označovat čárovými kódy, bylo dětské. „Elektronické recepty vytváříme úplně stejně jako recepty papírové, nezměnilo se tam vůbec nic. Recept se vytiskne, je opatřen čárovým kódem a lze ho vyzvednout v kterékoli lékárně,“ ukazuje primář Jakub Rytíř.

Většinu elektronických receptů, které lékaři v jindřichohradecké nemocnici vydají, si potom pacienti vyzvednou v nemocniční lékárně. Tady už jsou na systém zvyklí. „Převážná většina pacientů přijde s takzvanou papírovou průvodkou, která vypadá velice podobně jako klasický recept. Stalo se nám snad pouze dvakrát, že měli identifikátor receptu v mobilní aplikaci v telefonu,“ říká lékárnice Jitka Nedělková.

Recept v lékárně načítají prostřednictvím čtečky čárových kódů. „Díky tomu se nám načítají i základní údaje, které jsme dříve museli pracně z receptu přepisovat do počítače, takže po formální stránce je to jednodušší. Nemusíme přepisovat rodná čísla, pojišťovny, čísla lékařů a tak dále,“ chválí si Jitka Nedělková.

Velkou výhodu přinášejí elektronické recepty ve chvíli, kdy má pacient recept opakovaný a lékař mu tak bez návštěvy může kód poslat na mobilní telefon nebo email. Klid přinášejí i lékárníkům, protože systém hlídá, jestli vydávají lék, který lékař opravdu předepsal.

autor: hoch
Spustit audio