Nemocnice na jihu Čech mají v těchto dnech mají jen několik případů covidu

16. září 2021 08:52

Jen jednotky pacientů s koronavirem ošetřují v těchto dnech jihočeské nemocnice. Výjimkou nejsou ani dny, kdy není hospitalizovaný žádný pacient s covidem-19. ČTK to řekla ředitelka holdingu Jihočeské nemocnice Zuzana Roithová.

Dodala, že v porovnání s loňským podzimem je situace výrazně příznivější a klidná. „Loni bylo touto dobou na jihu Čech okolo pěti desítek hospitalizovaných lidí s koronavirem, z toho více než deset s těžším průběhem na oddělení ARO. V současnosti mají všichni pacienti, kteří nakonec leží v nemocnici, lehký průběh. Situace loni v září a letos v září je diametrálně odlišná,“ uvedla.

Před rokem v těchto dnech ošetřovala jen českobudějovická nemocnice 20 pacientů s covidem-19. Největší nápor hospitalizovaných však nastal na jaře letošního roku, v půlce března bylo v jihočeských nemocnicích 660 lidí s koronavirem. Na lůžkách s intenzivní péčí tehdy leželo více než 120 pacientů s covidem-19.

„Klidnou situaci potvrzují i denní záchyty nových případů. Hygienici registrují většinou do tří desítek případů v kraji,“ dodala Zuzana Roithová.

Momentálně je v kraji 368 případů covidu-19. V jižních Čechách se kumulativně od začátku pandemie loni na jaře prokázala nemoc u 99 774 lidí. Od loňského března zemřelo v souvislosti s covidem-19 v kraji 1 794 lidí.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související