Nemocnice České Budějovice žádá veřejnost o omezení návštěv u krátce hospitalizovaných pacientů

18. září 2020 13:40

Také další jihočeské nemocnice zpřísnily režim pro návštěvy a snížily počet návštěvníků i maximální délku trvání návštěv.

S ohledem na vývoj epidemiologické situace se obrací vedení Nemocnice České Budějovice na veřejnost s žádostí o omezení návštěv u krátce hospitalizovaných pacientů a omezení počtu doprovodů pacientů k vyšetření.

Čtěte také

„Námi uvedená doporučení vnímáme jako řešení, abychom nemuseli co nejdéle přistoupit k plošnému zákazu návštěv. Zejména pro starší a dlouhodobě hospitalizované pacienty je možnost návštěvy důležitým prvkem celé léčby. Bez kontaktu se svými blízkými pacienti strádají,“ sdělil předseda představenstva Nemocnice České Budějovice Michal Šnorek.

V případě, že k návštěvě dojde, platí nadále beze změny režim omezení návštěv. V Českých Budějovicích platí od května. Doba návštěvy by neměla přesáhnout 15 minut a za pacientem smí najednou také maximálně dva lidé, doplnila mluvčí nemocnice Iva Nováková.

Jak je to jinde

Například v Českém Krumlově smí od středy návštěvy k pacientům jen na 15 minut. „Důvodem je ochrana našich pacientů, kteří patří mezi rizikové skupiny," uvedla asistentka předsedy představenstva českokrumlovské nemocnice Ingrid Kamlachová.

Podobně zareagovali i ve Strakonicích. Návštěvy jsou povolené, ale k pacientovi smí najednou maximálně dva lidi na dobu 20 minut. Opatření mají omezit možné další šíření nákazy koronavirem. „Návštěvy zatím nezakazujeme. Přítomnost příbuzných má důležitý psychologicko-terapeutický efekt," uvedl ředitel strakonické nemocnice Tomáš Fiala.

V Jihočeském kraji zůstává podle údajů hygieniků 695 lidí s koronavirem. Je to o 284 více než před týdnem. Jedná se o nejvyšší mezitýdenní nárůst v regionu od chvíle, kdy se nákaza začala šířit. Podle ministerstva zdravotnictví v Jihočeském kraji covidem-19 už onemocnělo 1622 lidí. 

autor: Zdeněk Zajíček | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související