Neměl by konečně někdo začít chránit týrané muže?

8. listopad 2017

Občas přemýšlím o tom, kdy už některá lidskoprávní organizace konečně začne chránit týrané muže. Možná si řeknete, že je to naprostá hloupost. Ale zkuste někdy zajít do obchodu s oděvy a trochu se tam porozhlédnout.

Pokud tam najdete chlapa, který doprovází svoji ženu, přítelkyni či milenku, zpravidla se na rozdíl od ní vůbec nebaví. Ba naopak. Má v obličeji vysloveně trpitelský výraz a jeví všechny znaky týrání.

Místo aby byl v klidu ponechán napospas v nedaleké vinotéce, musí asistovat naprosto nepochopitelné činnosti své drahé polovičky.

Ta čile přebíhá od věšáku k věšáku, od regálu k regálu, úkoluje prodavačky svými požadavky, aby po dlouhých minutách nakonec nad haldou vyzkoušených oděvních součástí smutně konstatovala, že tady vůbec nic nemají a že musí ještě do sousedního obchodu. No řekněte sami - není to týrání?

Takhle by svět neměl fungovat - alespoň z praktického chlapského úhlu pohledu. Do obchodu přece zamířím v okamžiku, kdy něco potřebuji. S konkrétním cílem. Sháním-li džíny, vybírám si v džínách a nekmitám k ramínkům s košilemi, saky, neprohrabuji se svetry a nezajímají mě mikiny. Jistě, jsem ochoten si v kabince vyzkoušet několikery kalhoty, ale to je tak asi všechno.

I když, omlouvám se všem mužům, se i já možná poněkud liším od běžného průměru. Onehdy jsem vyslechl dokonce pochvalu na svou adresu. Byl jsem v kabince, zkoušel kalhoty a v rámci efektivnosti celého procesu mě manželka průběžně zásobovala různými modely. Abych si jako vybral.

Když mi za závěs strkala asi šesté, obsluhující prodavačka s jistou úctou v hlase manželce řekla: „Ten váš pán má ale svatou trpělivost. Včera tady byl podobný manželský pár a než paní manželovi do kabinky donesla druhé kalhoty na vyzkoušení, tak jí utekl!“

Řekněte sami - neměl by opravdu někdo začít chránit týrané muže?


IVAN MLS
V současné době je editorem Českého rozhlasu České Budějovice. Píše vědeckofantastické povídky, které byly několikrát oceněné Cenou Karla Čapka.

Osobnosti jihočeského kraje píší a čtou glosy pro Český rozhlas České Budějovice.
Jejich zamyšlení vysíláme každý všední den v 7.40 hodin, najdete je také v audioarchivu. Psané sloupky si můžete přečíst ZDE.

Spustit audio