Nemějičtí hasiči jsou pyšní na svou soudržnost

18. září 2015

Malou vesničku Nemějice naleznete na pomezí tří okresů – píseckého, táborského a českobudějovického. Spadají však pod okres Písek. A proč se Nemějice jmenují Nemějice? Nad ním místní krčí rameny a říkají: „Asi proto, že tady lidé toho nikdy nic moc neměli.“ Ale mají, mimo jiné úžasnou partu dobrovolných hasičů.

Nemějice mají 81 stálých obyvatel, členy místního sboru je 48 z nich. Více než polovina obyvatel obce jsou dobrovolnými hasiči.

Tým rozhlasu před hasičárnou uvítal hlouček hasičů s parádním praporem v čele se starostou obce a jednatel sboru Jaroslavem Bouškou: „Jednatelem sboru jsem už takových 35 let a starostuji třináctý rok. S hasiči se vždy na všem domluvím, s některými občany to vždy tak není. K hasičům jsem vstoupil ve dvaceti, letos to je přesně 40 let.“

„Dostal jsem se k tomu spontánně, můj otec byl také hasič. Tenkrát by nikoho ani nenapadlo, že by nepokračoval a nestal se hasičem. Jako kluci jsme okukovali, jak to starší dělají. Když byla šance, tak jsme se přidali,“ jedním dechem dodává Jaroslav Bouška.

Nemějičtí hasiči jsou nejvíce pyšní na svou soudržnost. Když bylo potřeba, společně opravili střechu hospody i další věci. Hasiči si prostě vzájemně vždy pomohou. Když má místní hasič narozeniny, tak se sejde skoro celá vesnice.


Dobrovolné hasiče z Nemějic můžete až do pátku 25. září 2015 do 15:00 podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI (mezera) NEMEJICE na číslo 900 11 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH.

V hasičské zbrojnici mají mimo jiné dvě nádherné historické stříkačky. Čtyřkolovou koněspřežnou stříkačku R. A. Smekal zdobí letopočet 1898. Sbor stříkačkou vlastní už od roku svého založení. „Za to, že se zachovala v tomto krásném stavu, mohou hlavně moji předchůdci,“ říká velitel hasičů Jiří Liška.

„Tato 117 let stará stříkačka nasaje vodu mnohem dříve, než většina motorových. Když se vyleštila, zapřáhli se koně, člověk si sedl na kozlík a troubil hoří, to byla opravu nádhera,“ doplňuje bývalý strojník Miroslav Lhotecký.

Dále mají ještě jednu starší motorovou stříkačku od firmy Stratílek z roku 1942. Tento typ se vyráběl ve Vysokém Mýtě. „U nás ve vsi se s ní hasil minimálně jeden požár,“ upřesnil Liška.

V parádní hasičské bílé uniformě se šerpou a zlatou přilbou dorazila i Anna Lišková: „Není původní, je to nová uniforma. Je ale ušitá podle vzoru starých dobových uniforem. V nich právě jezdíme na ukázky hašení se starou stříkačkou. Helma je velitelská, tu bych správně nosit neměla. Šerpa patří k našemu praporu.“

Zdeněk Zajíček v rozhovoru s Annou Liškovou

Podle dochovaných historických dokumentů získal spolkový prapor sbor dobrovolných hasičů v Nemějicích v roce 1930 až z Jabloného nad Orlicí a stál 1370 korun. Věnovali mu ho občané po dohodě s obecním zastupitelstvem. Peníze na něj místní získali údržbou obecních cest.

Na otázku, zda mají hasiči mladé následovníky, odpovídá velitel hasičů Jiří Liška s úsměvem: „Mladí jsme všichni, jen někteří déle.“

V Nemějicích pořádají soutěž historických hasičských stříkaček. První ročník se uskutečnil v roce 2014. Pravidla jsou jednoduchá, zúčastnit se jí může kdokoli, kdo má stříkačku starší než PS12. „Buď koňské stříkačky, nebo motorové, jakou jsou osmička nebo náš Stratílek,“ vysvětluje Liška. Hasiči s tímto vybavením se nemějických hasičům mohou přidat a zasoutěžit si.

Celý medailonek hasičů z Nemějic v soutěži Dobráci roku si poslechněte v odkazu výše. Přihlaste také svůj sbor!

autoři: Miroslav Tichák , Zdeněk Zajíček
Spustit audio