Německá doga může být i metr vysoká. Je to ale na úkor elegance

2. červenec 2018

Původně bylo plemeno šlechtěno k boji, dnes je to především společenský pes. Německým dogám zasvětil svůj život veterinář Milan Štourač, který ve své stanici za 44 let odchoval už 46 vrhů.

„Německá doga je obrovský společník. Má ráda lidi, malé děti a nevadí jí ani ostatní psi, pokud s nimi nemá špatnou zkušenost,“ říká chovatel, který působí také jako mezinárodní posuzovatel.

Minimální výška německé dogy v kohoutku je 80 centimetrů u psů a 72 centimetrů u fen. Vyskytují se i jedinci, kteří mají přes metr. „Já osobně jsem viděl metrovou dogu, když jsem posuzoval v Moskvě. Ten pes byl opravdu obrovský, nicméně to bylo asi všechno, co na něm bylo pěkného. Šlo to na úkor elegance,“ popisuje Milan Štourač.

V Guinessově knize rekordů se podle něj v boji o prvenství střídá německá doga s vlkodavem. „Nicméně dneska se razí tendence, že by doga neměla měřit víc než 90 centimetrů, právě proto, že to ubírá na té ušlechtilosti,“ dodává.

Otočení žaludku je velmi časté a nebezpečné

Německá doga má oficiálně pět barevných rázů. „Je to černá a skvrnitá, ty se mohou mezi sebou křížit. Dále žlutá a žíhaná, ty se také spolu kříží, a pak je německá doga modrá. Někdy se jako zvláštní barva udává šedý tygr, ale to je vlastně nečistý harlekýn čili ta skvrnitá,“ vysvětluje chovatel.

Typických onemocnění se u tak velkého psa, jako je německá doga, objevuje několik. Nejčastější je otočení (torze) žaludku. „Bohužel se týká asi padesáti procent populace německé dogy, německá doga vede příčku plemen, která toto onemocnění trápí. To je pro mnoho chovatelů noční můrou, protože ze šťastného zdravého zvířete se během pár vteřin stane na smrt nemocný jedinec, který vyžaduje opravdu rychlou pomoc,“ vysvětluje Milan Štourač.

Přezdívá se mu šedý duch. Výmarský ohař je skvělý pro práci v lese i jako společník

Výmarský ohař

Robustní statný lovecký pes německého původu, kterému se pro jeho zbarvení přezdívá šedý duch, velmi inteligentní a temperamentní. To je výmarský ohař krátkosrstý. Fenku tohoto plemene chová Josef Odehnal.

Dalším zdravotním problémem je diletace srdečního svalu. Vyskytují se i vývojové vady, které se týkají kyčelních a loketních kloubů, ale také kolen. 

Německá doga je velmi plodné plemeno, fena běžně rodí i deset až patnáct štěňat. Milan Štourač měl v nepočetnějším vrhu sedmnáct štěňat a sám uznává, že to není legrace. Početné vrhy se musí přikrmovat. K tomu lze koupit speciální směsi, které se rozmíchávají s teplou vodou a složením odpovídají psímu mléku.

Podle veterináře je dobré psovi, který žere granule, tedy průmyslovou stravu, doplnit i něco přirozeného, například vejce, syrové maso, jablko, sýr cottage nebo alespoň hrst kvalitního kysaného zelí, které obsahuje mnoho prospěšných látek.

Plemeno německá doga představil chovatel Milan Štourač v magazínu Máme rádi zvířata. Dále pořad nabízí rady na téma pes a dovolená a krátkou veterinární poradnu.

Spustit audio

Související