„Nemáme vzpomínky, nemáme minulost, nic." V Lenoře si připomněli tragické výročí exploze bytovky

Před rokem otřásla Lenorou na Prachaticku mohutná detonace. V centru obce vyletěl do povětří obytný dům. Neštěstí si vyžádalo jeden život, dalších devět lidí bylo zraněno.

K výbuchu došlo kolem 4. hodiny ráno. Denotace byla podle některých svědectví slyšet až ve Volarech, které jsou od Lenory vzdálené asi deset kilometrů.

Exploze domu číslo 31 poškodila i dvě sousední bytovky. Devět lidí tehdy skončilo v nemocnici. V troskách zahynul jeden člověk, který, jak se později ukázalo, tragédii úmyslně způsobil. Ve svém bytě nechal  vybouchnout několik propanbutanových lahví.

„Z našeho bytu jsme si neodnesli nic, vůbec nic. My nemáme vzpomínky, nemáme minulost, ačkoliv jsme s manželem 55 let,“ říká Ludmila Karpfová, jedna z těch, kterých se vzpomínky dodnes silně dotýkají. Nyní se s manželem stěhují do nového obecního bytu, donedávna museli bydlet u dcery.

Zvlášť v těchto dnech to lidé, kterým se skutečně přesně před rokem obrátil během jediné vteřiny život vzhůru nohama, to vnímají bolestně, hodně intenzivně. Řada z nich utrpěla zranění. Lidé přišli o střechu nad hlavou, o své domovy. Takže ty vzpomínky jsou i po roce hodně živé, jak v reportáži natočení Janem Kopřivou vzpomíná právě Ludmila Karpfová společně se starostou za nezávislé Antonínem Chrapanem.

Reportáž si poslechněte online.  

Vyšetřování

Kriminalisté uzavřeli případ v květnu. Podle nich neštěstí úmyslně způsobil muž, který při události jako jediný zemřel. Místní o něm hovořili jako o problémovém muži, jenž svému okolí vyhrožoval. Do dneška zůstává v nemocnici jeden ze zraněných.

„Věříme, že se během pár dnů vrátí domů," uvedl starosta. Podrobnosti o zdravotním stavu zraněného sdělovat nechtěl. Na místě, kde stál nejvíce zasažený obytný dům, nyní nic není. Objekt patřil společenství vlastníků bytových jednotek.

„Jestli tam někdy něco bude, to netušíme. Obec s tím nemá nic společného," řekl starosta. Loňské neštěstí způsobil škodu přibližně 20 milionů korun.

Ze sbírek od nadace Adra, obce a Jihočeského kraje pak postižení získali téměř pět milionů korun.

autoři: Jan Kopřiva , Zdeněk Zajíček | zdroj: ČTK
Spustit audio