Nelegální sběrači borůvek v Krkonoších? Už nejsou problém, KRNAP je letos neomezí

16. červenec 2018 09:22

Správa Krkonošského národního parku (KRNAP) letos kvůli sběračům borůvek neomezí vstup do některých oblastí Krkonoš. Je to poprvé po 17 letech, kdy nechá některá místa volně přístupná.

Podle Správy parku už masivní nájezdy sběračů borůvek pomíjejí. Tito lidé sbírali borůvky nešetrně a devastovali tak porost nebo rušili zvěř. Ředitel správy Robin Böhnisch oznámil, že počet přestupků klesl. Třeba v roce 2007 zahájili se sběrači 93 správních řízení. Před dvěma lety to ale nebylo žádné a loni čtyři. I pokut je méně. Před pěti lety jich bylo několik desítek, minulý rok pět. Podle správy parku se lidé naučili borůvky legálně sbírat jinde.

Borůvkové opatření letos poprvé v Krkonoších neplatí. Můžete je sbírat mimo 1. zónu KRNAP

borůvky

Správa Krkonošského národního parku 17 let po sobě omezovala z důvodu ochrany přírody vstup do některých oblastí v Krkonošském národním parku. Situace v posledních dvou letech ukázala, že dříve negativní jev - masivní sběr borůvek - už pominul. Není tedy nadále nutné speciálním opatřením zpřísňovat omezení platná v zákoně o ochraně přírody a krajiny. 

Sbírat se nesmělo třeba u pramene Labe

V minulých letech platil zákaz sběru borůvek například u Vosecké boudy, na hoře Kotel, na Luční hoře, u pramene Labe nebo v okolí Sněžky. Většinou se ale jednalo o druhou zónu parku a malé části třetí zóny, tedy místa, kam je ve zbytku roku běžně přístup možný.

Loni zákaz vstupu trval od 20. července až do poloviny října. Letos tedy tato místa přístupná budou, ale jinde platí běžná omezení. To se třeba týká první zóny národního parku, kde je možné se pohybovat jen po turistických cestách.

autor: jch
Spustit audio