Někteří průvodci přestali provádět úplně, jiní vyčkávají nebo se věnují českým turistům

Davy lidí, fronty u vstupů a všudypřítomní turisté ze zahraničí, tak to vypadalo v posledních letech v Českém Krumlově. Letos je ale všechno jinak. Kvůli koronaviru a složitému cestování nahradili cizince z velké části turisté z Česka a život ve městě se zklidnil. Turističtí průvodci zaměření na prohlídky v angličtině ale kvůli tomu téměř přišli o práci.

„Letos je příliv zahraničních turistů nula, takže všichni průvodci ze Sdružení průvodců, ať jsou to angličtináři, španělštináři i němčináři se snaží věnovat místním klientům, tedy Čechům. Ti sem přijedou, protože vědí, že tu bude klid,“ konstatuje českokrumlovská průvodkyně Karolína Kortusová.

Zatímco vloni v polovině srpna bývalo už například v deset hodin dopoledne českokrumlovské náměstí plné turistů, letos je to jinak.

Čtěte také

„Sezóna prostě nezačala, před rokem touto dobou už jsem věděla, že tento den budu mít tři, čtyři prohlídky,“ dodává Karolína Kortusová. Koncem února, když začala pandemie, už například měla naplánovaný prakticky každý den letošního roku. Pak se ale vše změnilo.

Někteří kolegové Karolíny Kortusové ze Sdružení průvodců přestali provádět úplně a našli si jinou práci, jiní se například přihlásili Národnímu památkovému ústavu.

Ona sama ještě působí jako soudní překladatelka angličtiny, ale to jí neuživí. Obor, ve kterém je přes dvacet let, opouštět nechce a zatím proto žije z finančních rezerv a vyčkává.

Radnice si ale jinak současnou situaci ohledně turismu ve městě pochvaluje. Cestovní ruch se podařilo nastartovat domácími klienty, v ulicích nejsou davy a vymizeli návštěvníci, kteří tu strávili často jen pár hodin, říká nezávislý místostarosta Martin Hák.

„Potvrdilo se to, že našinci akceptovat standard a ceny a zejména se prodloužila délka pobytu. Krumlov je příjemně zaplněný a už se v něm tolik nechvátá,“ míní Martin Hák.

Průměrná délka pobytu se podle jeho slov prodloužila na tři dny.

Prohlídky v češtině od místního Sdružení průvodců potrvají do konce srpna. Co bude dál, to nechce nikdo předjímat ani odhadovat.

Spustit audio

Související