Někteří provozovatelé kempů využili nouzového stavu k úpravám, na které jindy není čas

25. květen 2020 08:42

Provozovatelům kempů u Lipna začíná sezóna kvůli restrikcím souvisejícím s pandemií koronaviru až v posledním květnovém týdnu, dříve přitom návštěvníky vítali už v polovině dubna. Nouzový stav někteří využili ke zvelebení svých areálů. Jiní doufají, že jim tuzemská klientela alespoň částečně vynahradí tu zahraniční.

„Přípravy jsou stejné jako každý rok. My máme sice otevřeno celoročně, ale je potřeba některé letní ubytovací kapacity připravit na nový příliv hostů, takže se věnujeme údržbě a čištění,“ popisuje Adéla Černá, provozovatelka kempu Jestřábí.

V kempu bude podle ní už od června pravděpodobně úplně plno. Také předpokládá, že vzroste obliba obytných vozů, i kvůli tomu, že v době koronaviru turisté raději využívají vlastní zázemí.

Nouzový stav označuje za dobu klidu, kdy bylo možné se plně věnovat přípravám na novou klientelu. „Měli jsme prostor pro zahradnické práce, které nejsou běžně úplně možné, protože nám tady stojí obytné vozy, letos jsme kemp velmi zvelebili,“ dodává.

Podobně je na tom Václav Mareš, provozovatel kempu v Pihlově u Horní Plané. I on hlásí na červenec a srpen plnou obsazenost. „Letos jsme si dovolili i časově náročné práce, protože jsme věděli, že zahájení sezóny bude později. Udělali jsme zemní úpravy, novou cestu,“ říká.

Čtěte také

Majitel kempu s mobilními domky u Frymburku Hanne Wilzing naopak počítá velké ztráty. Dlouhodobě se zaměřuje na zahraniční klientelu, která si pobyty zamlouvala už na konci loňského léta. Přeorientovat se na tuzemské turisty je podle něj složité, protože ti z Rakouska a Německa mají zcela odlišné nároky.

„Momentálně máme zrušeno asi 450 rezervací na letní sezónu, ztráty jsou už kolem 2,5 milionu korun, které jsme museli vracet na zálohách,“ uvádí.

Velkou část letošních investic Hanne Wilzing nasměroval do ochranných prostředků, jako jsou plexiskla na recepci nebo stojany s dezinfekcí po celém areálu. I přes problémy se ale těší, že bude moct po dlouhé době konečně přivítat první návštěvníky.

Spustit audio

Související