Některé spoje budějovické MHD nepojedou. Chybí řidiči, za volant musí manažeři i opraváři

24. květen 2022 11:53

Českobudějovický dopravní podnik omezil dočasně provoz na linkách 1, 3 a 9. Chybějí mu řidiči. Ti jsou teď hodně nemocní a firma má podstav. V pracovní neschopnosti je deset procent ze všech zhruba 200 kmenových řidičů.

„Musíme přistoupit k nějaké redukci spojů. Na základě sčítání cestujících jsme přijali opatření, která by neměla do dopravy tak výrazně zasáhnout, ale nám pomohou. Získáme tím asi deset řidičů, které můžeme použít jinde,“ uvádí ředitel dopravního podniku Slavoj Dolejš.

Podle něj se intervaly spojů dočasně prodlouží na třech páteřních linkách obsluhujících sídliště Šumava, Máj a Vltava a obchodní zónu v Českém Vrbném.

Problém pomáhají řešit i zaměstnanci, kteří mají řidičské oprávnění na autobus, ale v dopravním podniku pracují na jiných pozicích, třeba jako manažeři nebo opraváři.

Čtěte také

Za volantem tak v těchto dnech můžete vidět třeba vedoucího provozu autobusové opravny Miloslava Madarase. „Teď jsem se do toho dal víc, abych pomohl, a jezdím linku sedm. Ta je dobrá, akorát zácpy na Mánesově hodně zdržují. Snažíme se to dohnat na točnách, kde máme vyrovnávací čas, rychle vyrážíme zpátky, ale doprava byla teď tak problematická, že to nestačilo a jezdili jsme další kolečko se zpožděním,“ popisuje.

Většina cestujících bere omezení provozu městské hromadné dopravy s pochopením. Patří mezi ně Václav Štěch, který veřejnou dopravu v krajském městě využívá několikrát denně. „Já jsem nic nezaznamenal a cestuji normálně. Nikam nepospíchám, takže se mě to ani nedotklo,“ říká.

Mluvčí dopravního podniku Barbora Smudková ale nevylučuje, že některé cestující mohlo omezení spojů překvapit. „Samozřejmě pokud jsou zvyklí chodit na nějaký konkrétní spoj třeba ráno, může se jich to dotknout. Doporučujeme, aby si zkontrolovali své spojení na linkách 1, 3 a 9 v jízdních řádech, které jsou na zastávkách, nebo ve vyhledávačích spojení, případně na našich webových stránkách,“ dodává.

Českobudějovický dopravní podnik se snaží problém řešit i náborem nových řidičů. Aktuálně jich má ve výcviku deset. Nastoupit by měli od začátku června.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související