Některá jihočeská města a obce vyvěsí moravskou zemskou vlajku

5. červenec 2017

Červeno-žlutý prapor s modrým štítem a šachovanou orlicí zavlaje ve středu na mnoha radnicích, farách a úředních budovách. Vyvěšením moravské zemské vlajky se obce a města připojí k iniciativě spolku Moravská národní obec, který vyzývá k opětovnému užívání historických barev a symbolů Moravy.

Pošesté bude moravská zemská vlajka vlát i na městském úřadě v Dačicích na Jindřichohradecku. „Do roku 1960 byly Dačice samostatný okres a patřily pod Moravu. Až potom se připojily k okresu Jindřichův Hradec a jižním Čechám,“ připomíná radní Vít Svoboda.

Vztah města k Moravě je podle něj stále silný. „Dačicemi protéká Moravská Dyje, duchovní správa zůstala na Moravě, spadáme pod brněnské biskupství. Řekl bych, že i to cítění obyvatel města je pořád na Moravě,“ říká Vít Svoboda.

Právě to je jeden z důvodů, proč město vyvěšuje moravskou vlajku na svátek Cyrila a Metoděje. „Druhý a hlavní důvod je ten, že jako město i jako jednotlivci cítíme ten jasný odkaz Cyrila a Metoděje, kteří přinesli na Velkou Moravu kulturu, jazyk, písmo,“ dodává radní.

V Dačicích bude moravská zemská vlajka vlát po celé dva sváteční dny. Celkem ji vyvěsí více 1300 měst a obcí v České republice, hlavně na Moravě.

Na radnici v Dačicích se objevila moravská zemská vlajka
autor: hoch
Spustit audio