Několik tisíc lidí čekají o víkendu na zahrádkářské výstavě v Chotovinách

13. říjen 2018 08:19

Velká zahrádkářská výstava začíná v Chotovinách na Táborsku. Pořadatelé očekávají, že na ni během soboty a neděle dorazí několik tisícovek návštěvníků. Největší zájem bývá o pěstitelské přebytky místních i přespolních zahrádkářů, svou práci představí i včelaři.

„Je to o krásách podzimu, o tom, co se vypěstuje na zahrádkách a jaké květiny budou ještě kvést,“ říká předsedkyně českého zahrádkářského svazu v Chotovinách Miroslava Bauerová.

Letošní sezóna byla specifická hlavně kvůli tropickému charakteru počasí. „Bylo příliš velké sucho, muselo se neustále zalévat, i voda ve studních ubývala, takže spousta zahrádkářů se věnovala jenom plodinám, které potřebuje na uskladnění,“ popisuje zahrádkářka.

Dařilo se ale tropickým rostlinám, například Miroslava Bauerová má na zahradě citrony. „Musela jsme je zalévat, ale keř byl obalený. My plody normálně sklízíme a využíváme, mají tedy jinou chuť než ty kupované, jsou mnohem kyselejší,“ vypráví.

I jiné cizokrajné rostliny jako například orchideje nebo samožravky budou o tomto víkendu na zahrádkářské výstavě v Chotovinách. Navštívit ji můžete v sobotu 13. října od 9 do 17 hodin a v neděli 14. října od 9 do 14 hodin.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související