Několik jihočeských měst pořádá na Nový rok ohňostroje. Ten největší bude tradičně v Protivíně

Před rokem všechna města kvůli pandemii koronaviru ohňostroje rušila. Letos v tradici na Nový rok opět pokračují třeba v Protivíně nebo v Českých Budějovicích. Organizátoři nechystají omezení, ale apelují na příchozí, aby dodržovali rozestupy.

Zatímco v roce 2020 rozzářil nebe nad Českými Budějovicemi novoroční ohňostroj za tónů Dvořákovy Novosvětské, tentokrát ho doprovodí modernější hudba. „Je na téma hudby Mikea Oldfielda, bude trvat dvanáct až patnáct minut, tradičně bude zahájen v 18 hodin,“ říká náměstek českobudějovického primátora Juraj Thoma.

„Tradičně se bude odpalovat z parku Háječek, sledovat ohňostroj bude možné z břehů obou řek a v podstatě bude asi viditelný po celém městě. Všechny zveme, jenom připomínáme povinnost dodržovat rozestupy,“ dodává Juraj Thoma. Českobudějovický ohňostroj vyjde radnici na 200 tisíc korun.

O půl milionu více bude stát program v Protivíně na Písecku. Tam má silvestrovský ohňostroj velkou tradici a patří k největším v kraji. „Letošní ohňostroj bude laděn do takového melancholického tónu, bude trvat asi jedenáct a půl minuty a doprovodí ho tři filmové melodie,“ prozrazuje starosta Protivína Jaromír Hlaváč.

Čtěte také

Akce v Protivíně začíná v sobotu už v 16.45 hodin. „Do 18 hodin bude hrát revival kapela Roxette. Hlavní část programu je samozřejmě na náměstí, bude tam postavené pódium, ale lidé mohou být po celém Protivíně, najít si vhodné místo, aby dobře viděli,“ upřesňuje starosta.

Žádná speciální omezení kvůli koronaviru město nechystá. Odpovědnost je podle starosty na lidech. „Město nemá možnost nikoho kontrolovat, nicméně věříme, že lidé se budou chovat tak, aby neohrozili sebe ani nikoho jiného,“ doplňuje.

Ohňostroj pořádá na Nový rok v 17 hodin také Blatná na Strakonicku. Podobně jako v Protivíně ho doprovodí filmová hudba. „Bude to taková směs nejlepších autorů filmové hudby. Ohňostroj nás bude stát necelých 35 tisíc, bude trvat šest minut a bude se odpalovat tradičně na náměstí,“ říká starostka Kateřina Malečková.

Další novoroční ohňostroj se odehraje v sobotu po setmění v Soběslavi.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související