Jak vyhnat mravence z domu bez chemie? Pomoci může skořice, olej i voda, radí zoolog

Mravence v bytě můžeme mít proti své vůli i zcela dobrovolně. Existuje totiž nemálo lidí, kteří si tento společenský hmyz oblíbili a mravence chovají doma. Jedinečnou ukázku mravenčích obydlí nabízí také jihočeská Zoo Hluboká.

S nápadem na mravenčí expozici přišel zoolog a zástupce ředitele zoo Roman Kössl. „Naše expozice Mravenčí hnízdo je mezi návštěvníky oblíbená. Mnozí nečekali, že by v zoo mohli vidět živé mravence, a jsou pak překvapeni, jak zajímavý jejich život je,“ říká.

„Mě osobně překvapuje, že si někteří návštěvníci i po odchodu z expozice dokáží ještě dlouho o zážitku povídat, než dojdou třeba k jinému zvířeti. To tak často u jiných zvířat nezaznamenávám,“ dodává zoolog.

V posledním dílu cyklu o mravencích, který přinesl magazín Máme rádi zvířata, se ale také dozvíte, jak mravence vystrnadit z našich domovů, pokud nejsou vítanými společníky. „Většinou se lidi snažím odradit od použití jedů, i když vím, že to někdy jinak nejde,“ popisuje Roman Kössl.

Zoolog nabízí několik osvědčených rad, jak vyhnat mravence ze zahrady nebo z domu bez chemie:

  • Někdy je lepší počkat, až to mravence u nás doma přestane bavit. Týká se to třeba jarních nájezdů mravenců obecných do domů v době, kdy je venku ještě chladno. Po oteplení sami byt opustí, protože venku mají víc zdrojů.

  • Mravenci se dorozumívají a orientují pomocí pachů a vůní a některé vůně jim vadí, často se doporučuje třeba skořice.

  • Mravenci neradi překračují některé bariéry (toho využíváme v chovu, aby nám neutíkali z formikárií, která nejsou shora nijak uzavřená) – olej, vazelína, klouzek = práškový mastek.

  • Mravenci mají rádi sucho a teplo, někdy stačí třeba skalku po několik dní prolévat vodou, odradí to zejména rozšiřující se, nebo nově založenou kolonii.

  • Mravence lze odlákat z míst, kde je nechceme, atraktivnější nabídkou potravy na jiném místě.
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.